Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
7,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:673637
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 08.04.2003.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Ietekme un pārņemšana Latvijā
1937.gada LR CL balstās uz Romiešu tiesībām. No 1864.gada Vācijas vietējo civillikumu kopojuma (4600 panti) LR CL pārņemti pilnībā bez izmaiņām 2282.panti.
G.F.Bunge “Vācjas VCLK” autors zem katra panta norādīja avotu, tā arī var zināt, kuri panti ņemti no romiešiem.
LR CL balstās uz:
Romiešu tiesībām
Tirdzniecības tiesībām
Baznīcas tiesībām
LR CL tapis no Vācu, Šveiciešu, Austriešu un RT bez atsaucēm. Lietu un saistību tiesībās 80 % pantu identiski
RATIO SCRIPTA - rakstītais saprāts, pamatpilārs, pēc kura harmonizē tiesības
Romiešu tiesības radīja juridisko terminoloģiju (vispirms rodas terminoloģija, tad priekšments, tad metodoloģija, tad prakse)
Recepcija (RECIPERE) – Romiešu tiesības LR CL tika pārņemtas izmantojot interpolācijas metodi (Institutiones & Pandektu sistēma)

Priekšmets. Romiešu tiesību priekšmets ir Romiešu tiesības visplašākajā to nozīmē. Romiešu tiesību priekšmets šodien mums saistās ar praktisko, vēsturisko un zinātnisko mērķi, t.i. salīdzināt un vēsturiski skaidrot mūsdienu civiltiesību institūtus.
(1)Romas valsts tapšanas periods jeb ķēniņu laikmets (8.gs-5.gs pmē)
Sākums Romas valstij ir pirmatnēja pilsētas veida apmetne nākamās Romas pakalnos, kur uz pastāvīgu dzīvi bija apmetusies kāda klejojoša kareiviska kopa, kas tika dēvēti par kviriītiem (quiritus). Rodoties privātīpašumam, to ieguva seno kvirītu dzimtu ģimeņu tēvi, no kuriem vēlāk izveidojās augstā kungu kārta patricieši (PATRICII). Tiešā patriciešu atkarībā un aizsardzībā bija klienti (CLIENTES) – sociāls iedzīvotāju nogrupējums, kurš bija nepilntiesīgs. Vēlāk nāca klāt vēl viena tiesībās ierobežota nemantīgu iedzīvotāju grupa – plebeji (PLEBS) – tie nepiedalījās politiskajā dzīvē, bet bija juridiski patstāvīgi sabiedrības locekļi. Viņiem bija jāmaksā nodokļi, bet laulība ar patriciešiem tiem bija aizliegta.
Seno romiešu saimnieciskā pamatvienība bija patriarhālā ģimene. Kvirītu apvienības pamatos bija mākslīgi radīts iedzvotāju iedalījums, kam bija militārs raksturs (30 kūrijas- CURIA). Brīvo un pilntiesīgo kvirītu sapulces sauca par kūriju komicijiem (COMITIA CURIATA). Tas bija pirmais valsts varas orgāns. Virskurions bija kvirītu sapulcē ievēlēts karavadonis, sapulces vadītājs, likumu ierosinātājs, augstākais pārzinis un vēlāk tika saukts par valsts vadoni jeb ķēniņu (REX).
Senāts (SENATUS) jeb vecajo padome bija valsts orgāns, kura sastāvā bija 300 dzimtu vacākie, kurus sauca par senatoriem vai tēviem. Senāts pēc sava juridiskā rakstura bija padomdevējs orgāns. Kvirītu sapulcēs pieņemtos likumus parasti sankcionēja senāts ar savu autoritāro atzinumu.
Ķēniņa Servija Tullija reformas rezultātā brīvie vīriešu kārtas pilsoņi tika iedalīti klasēs pēc viņu īpašuma stāvokļa. Karavīru pamatvienība tagad bija centūrija (CENTURIA). Cenza īstenošanai bija vajadzīgs teritoriālais iedalījums. Kūriju komiciju vietā radās centūriju moniciji (COMITIA CENTURIATA). Attīstoties tālāk demokrātiskiem principiem, Romas valstī nodibinājās republikas pārvaldes veids.
(2)Republikas periods (4.gs-1.gs pmē)
Šajā laikā Romas teritorija stipri paplašinājās. Jaunās teritorijas tika pievienotas galvenokārt ar iekarojumiem. Kā rezultātā rodas milzīgs vergu pieplūdums. Vergu darbs iespiedās visu ražošanas veidu pamatos. Plebeji, savukārt, centās iegūt lietošanā valstij piederošo zemi un panākt tādas pašas tiesības valsts dzīvē kā patriciešiem.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −6,98 €
Комплект работ Nr. 1161656
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация