Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:600161
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 24.04.2019.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

29. Likumiskā mantošana Romā. Jauktā kognātisko un agnātisko mantinieku sistēma pēc prētoru tiesībām
Likumiskā mantošana veidojās pakāpeniski. To piemēroja gadījumos, kad nebija testamenta. Attīstības gaitā radās jauktā mantošana – pēc agnātiskā un asinsradniecības jeb kognatiskā principa. Prētora tiesībās veidojās un nostiprinājās asinsradniecības princips. Pēc agnātiskās radniecības principa aizināja mantot personas kas atradās mantojuma atstājēja miršanas brīdī viņa vara pakļautībā. Tie varēja būt mirušā sieva, dēli, viņa bērni. Ja šādas personas nebija, tad mantoja attālākie piederīgie. Kognātiskā mantošanas sistēma pilnīgi nostiprinājās un izveidojās Justiniāna kodifikācijā. Ja nemaz nebija mantinieku tad mantojums tika uzskatīts par bezmantinieka mantu. Romas valsts pirmsākumos nevienam nepiederošu mantu varēja iegūt īpašumā uz noilguma pamata pirmais kas to paņēma.
30. Mantojuma atklāšanās un pieņemšana. Mantinieku aizsardzība
Gadījumā ja kāds no likumiskajiem mantiniekiem bija miris pirms mantojuma atstājēja, bet viņam bija palikuši bērni, tad bērni pārstāvēja savu mirušo tēvu vai māti viņu mantojuma daļā.
Gadījumā ja mantinieks nomira nepaguvis izteikt mantojuma pieņemšanas gribu, šī pieņemšanas tiesība pārgāja uz mantinieka mantiniekiem. To sauca par transmisijas tiesību – jeb transmissio. Kad kāds no likumiskajiem mantiniekiem atkrita (nomira) viņa daļa tika ieskaitīta palikušo mantinieku mantojuma daļā. Šo ieskaitījuma tiesību sauca par pieauguma tiesību. Ja kāds mantinieks no mantojuma atstājēja jau agrāk bija saņēmis kādu mantu ( piem. meitas pūru), tad saņemtais tika ieskaitīts viņa mantojuma daļā. Tā bija iepriekš saņemtā pievienojums – colatio. Tēva dzīves laikā ieņemtam, bet vēl nedzimušam bērnam mantojumu sadalot tika rezervēta viņa daļa.
31. Tiesa. Civilprocess, Kriminālprocess. Romiešu tiesību recepcija Rietumeriopā
Pāreja no privātās izrēķināšanās uz valsts tiesu notika pakāpeniski. Attīstības laikā pakāpeniski lietas par likumu pārkāpumiem tiek nodotas tiesām (valsts iestādēm). Krim.un Civil lietas iztiesāja vienādi. …

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −5,48 €
Комплект работ Nr. 1372141
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация