Конспект
Точные науки и природа
Медицина, гигиена, анатомия
Sanitārija un higiēna pārtikas aprites uzņēmumos-
Sanitārija un higiēna pārtikas aprites uzņēmumos
Paškontroles sistēmas ieviešana pārtikas aprites uzņēmumos.
Lai nodrošinātu ražotās un izplatāmās pārtikas kvalitāti, pārtikas uzņēmumos jāveic paškontrole, turklāt tai jānotiek regulāri. Paškontrole ietver regulāru ķīmisko, bioloģisko, bakterioloģisko analīžu veikšanu visiem materiāliem, kas ir saskarē ar pārtiku vai ūdeni, kurš paredzēts cilvēku patēriņam.
Organizējot paškontroli, pārtikas uzņēmumiem pamatā jāvadās pēc Latvijas Republikas Ministru kabineta noteikumiem Nr. 130 ”Higiēnas prasības pārtikas apritē” un 1998.gada 19. Februārī Latvijas Republikas Saeimas pieņemtā „Pārtikas aprites uzraudzības likuma”.
Pārtikas uzņēmuma vadītāja pienākumi ir norīkot atbildīgo personu par paškontroles pasākumu ieviešanu. Paškontrolei jābūt sistemātiskai un katram uzņēmumam speciāli piemērota.
Regulāras paškontroles nodrošināšana ir darbietilpīgs process. Par paškontroles ieiešanu uzņēmumā ir jāinformē visi darbinieki, visērtāk darbinieku sapulcē.
Persona, kas ir atbildīga par paškontroli izstrādā sistēmu un nosaka kritiskos uzņēmuma punktus, kā arī iekārto paškontroles žurnālu.
Likumā noteikts, ka ikviena pārtikas uzņēmuma pienākums ir reģistrēt pārtikas piegādātājs, kā arī uzņēmumus, kam tiek piegādāta saražotā pārtika vai pārtikas izejvielas. Šī informācija var būt nepieciešama Pārtikas un veterinārajam dienestam.
Pārtikas uzņēmumiem jāievēro dokumentēts pasākumu komplekss, kāds noteikts Pārtikas aprites uzraudzības likuma 8. Pantā.
Paškontroles nolūkos būtu jāveic darbinieku apmācība un kvalifikācijas celšana. Lai tiktu ievērotas higiēnas prasības , atbildīgajai personai jāseko līdzi pārtikas produktu apritei no to pieņemšanas brīža, ieskaitot piegādes transportu, tāpat jākontrolē produktu glabāšanas apstākļi. Jākontrolē gaisa mitrums un temperatūra, visi rādītāji jāpiereģistrē. Produkti nedrīkst glabāties uz grīdas, nedrīkst būt kopā nesaderīgi produkti. Atkritumu tvertnēm jābūt ar vākiem un ar speciāliem plastmasas maisiem. Jākontrolē atkritumu šķirošana.
Visas paškontroles darbīgas ir jādokumentē. Uzņēmumā jābūt tehnoloģiskajām un kalkulācijas kartēm, kā arī produktu pieņemšanas reģistrācijas žurnālam.
Visas prasības lielākoties tiek saskaņotas ar Eiropas Savienības likumdošanas. …
Higiēna ir medicīnas nozare, kas pēta apkārtējās vides, darba apstākļu un dzīvesveida ietekmi uz cilvēka organismu un veselību. Tā ir zinātne par cilvēka veselības un darbaspēju saglabāšanu un viņa mūža pagarināšanu. Sanitārija ir praktisku pasākumu kopums higiēnas ieteikumu īstenošanai. Ēdināšanas uzņēmumu vadītājiem ir jāzina, kā uz cilvēka organismu iedarbojas uzturs un citi ārējās vides faktori, jāprot racionāli organizēt darbu, ievērojot ražošanas higiēnas prasības. Tāpat stingri jāievēro uztura higiēnas prasības ēdināšanas uzņēmumu projektēšanas, celtniecības un iekārtošanas laikā. Ar 2002.gada 1. Janvāri Latvijas Republikā ir izveidota vienota pārtikas uzraudzības sistēma- Pārtikas un veterinārais dienests, kas pakļauts Zemkopības ministrijai.
- Sanitārija un higiēna pārtikas aprites uzņēmumos
- Vitamīni
- Zobi un to kopšana
-
Ты можешь добавить любую работу в список пожеланий. Круто!Pārtikas ražošanas tehnoloģiju pamati
Конспект для университета20
-
Listerioze un tās izraisītāji - listērijas
Конспект для университета1
-
Māsas loma sabiedrības veselībā un epidemioloģijā
Конспект для университета3
-
Pediatrijas eksāmena atbildes
Конспект для университета104
-
Bērna asinsrites sistēmas anatomiskās un fizioloģiskās īpatnības
Конспект для университета4