Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:974010
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 03.11.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Kādreiz vārds ”māja” nozīmēja apslēptu vietu, vienas ģimenes iedzīvi un saimniecību, pie kurām pieder dzīvojamā un pieliekamā ēka ar dārzu un zināms daudzums aramas zemes.
Ēkas. Jau indoeiropiešu pirmtauta pratusi celt koka ēkas ar jumtu un durvīm. Baltu ciltis savu senāko ēku saukuši par namu. Vēl pagājušajā gadu simtenī Vidzemē bija redzami nami ar lubu jumtiem, kuriem līdzās bija piebūvēta pirts.
Nama vidū bija pavards, kur kāsī uzkārtā podā vārīja ēdienu. Šādos namos ēda pat bez gala: ēdienu nolika uz klona, un ēdēji sasēdās uz soliņiem, akmeņiem vai pat uz zemes. Bet ēdienu vārīšana un ēšana vidzemnieku namā notika tikai vasarā.
Šāds vidzemnieku nams vēl tagad atrodas dažu lejaskurzemnieku dzīvokļu vidū. Šai namā visu gadu vāra ēdienu, ceplī cep maizi, podā karsē ūdeni, dara alu. Lejaskurzemnieku namam senāk nebija ne griestu, ne skursteņa. Lai uguns dzirksteles neietu salmu jumtā, uz pavarda un poda bija griestu vietā uztaisīts asi garš un pēdas 4-5 plats slīps koka jumtiņš, kuru nosvieda ar māliem. Dūmi, nākdami no cepļa un pavarda, pacēlās līdz nama jumtam un no turienes pa caurumiem čukurā devās ārā.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация