Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
6,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:798062
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 06.04.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 1 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Ievads
Modernajā sabiedrībā šķīrējtiesas ir plaši atzīts un izmantots mantisko strīdu noregulēšanas veids ne tikai valstu iekšējās nacionālajās civilajās un komerciālajās attiecībās, bet arī starptautiskajā tirdzniecībā.
Šķīrējtiesa risina strīdus, kuri ir radušies no dažādām dzīves situācijām, sniedzot pusēm maksimālas ērtības, jo pats strīda fakts jau spēj izraisīt lielas neērtības.
Šobrīd, kad Latvijas Republikā valsts rajonu un apgabalu tiesas ir pārslogotas, kā rezultātā lietu izskatīšana šajās tiesās ievelkas ne tikai mēnešu, bet pat vairāku gadu garumā, radot uzņēmējiem papildus zaudējumus, ļoti aktuāla kļūst iespēja civiltiesiskos strīdus izskatīt šķīrējtiesās saskaņā ar Latvijas Civilprocesa likuma nosacījumiem, kā arī šķīrējtiesas reglamentu.
Būtiskākā atšķirība lietu izskatīšanā starp valsts rajonu un apgabalu tiesām un šķīrējtiesu ir civiltiesisko strīdu izskatīšanas ātrums. Šķīrējtiesā celtās prasības ar spriedumu vai lēmumu tiek izskatītas ne ilgāk kā dažu mēnešu laikā. Šķīrējtiesas process ir konfidenciāls, tās spriedums nav pārsūdzams, t.i. stājas likumīgā spēkā tā pasludināšanas brīdī.

Šķīrējtiesas vēsture
Šķīrējtiesas Latvijā tiek veidotas kopš 1999. gada un patlaban Latvijā tādu ir 127.
Šķīrējtiesa
Šķīrējtiesas ir neatkarīgas organizācijas, kam, saskaņā ar Civilprocesa likumu, ir tiesības atsevišķos gadījumos izskatīt civiltiesiskus strīdus situācijās, kad juridiskās vai fiziskās personas vēlas ātru strīda izšķiršanu, nesaistoties ar parastajām tiesām, kur strīdu izskatīšanas process aizņem daudz ilgāku laiku. Vairumā gadījumu runa ir par strīdiem, kas radušies uzņēmējdarbības gaitā. Šķīrējtiesu datu bāzē atrodamas Latvijā reģistrēto šķīrējtiesu koordinātas.
Šķīrējtiesa ir nevalstiska jurisdikcijas institūcija, kas izskata un izspriež tai pakļautās civillietas un kas darbojas pastāvīgi un ir tiesīga izšķirt civiltiesiskus strīdus starp juridiskām un fiziskām personām.
Šķīrējtiesā var tikt izšķirts jebkurš civiltiesisks strīds, ja vien strīds nav pakļauts ekskluzīvai valsts tiesu jurisdikcijai, un ja puses ir rakstiski vienojušās par strīda nodošanu izšķiršanai Latvijas šķīrējtiesā.
Šķīrējtiesa ir privāttiesiskā kārtībā izveidots orgāns, kas uz pušu vienošanās pamata izskata tam nodotos strīdus. Šķīrējtiesu var izveidot konkrēta strīda izšķiršanai vai arī šķīrējtiesa var darboties pastāvīgi.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −7,48 €
Комплект работ Nr. 1134403
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация