Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:958040
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 15.02.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

1. Atribūcijas teorija. Šīs teorijas pamatā ir secinājumu izdarīšana par cilvēka uzvedības cēloņiem un viņa sociālajām attieksmēm, iekšējo vai ārējo rīcības cēloņu piedēvēšana viņa uzvedībai. Secinājumu izdarīšanu nosaka trīs faktori:
1) tā ir uzvedības sociālā vēlamība. Tieši sociālā nevēlamība uzvedībā atklāj cilvēka patieso raksturu. Ja cilvēki runā un uzvedas atbilstoši tam, kas no viņiem tiek gaidīts, un saskaņā ar sociālajām normām, nevar izdarīt konkrētus secinājumus par viņa īpašībām.
2) tās ir cilvēka izvēles iespējas. Ja novērotājam šķiet, ka cilvēks konkrētajā situācijā rīkojas pēc savas brīvas gribas, viņa uzvedība tiks skaidrota ar iekšējiem faktoriem.
3) tas ir novērojamās darbības iespaids uz pašu novērotāju. Novērotājs ir vairāk gatavs skaidrot cilvēka rīcību ar viņa īpašībām, ja šī rīcība pozitīvā vai negatīvā veidā skar pašu novērotāju.
Galvenā atribūcijas kļūda izpaužas kā personisko faktoru pārvērtēšana un vides faktoru nenovērtēšana. Indivīdam ir tieksme nenovērtēt situatīvo faktoru nozīmi un pārspīlēt personisko faktoru nozīmi cilvēka uzvedībā. Cilvēki savu uzvedību bieži vien skaidro ar situāciju, it īpaši, ja šī uzvedība ir sociāli nevēlama. Jo mazāk ir informācijas par otru cilvēku, jo vairāk viņa vērtējumu iespaido galvenā atribūcijas kļūda. Galvenajai atribūcijas kļūdai ir nozīmīgas sociālās sekas. Privileģēto šķiru pārstāvji ar lielāko gatavību izmanto uzvedības dispozicionālos skaidrojumus, it īpaši, ja runa ir par sociāli mazāk veiksmīgiem cilvēkiem.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация