Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:474378
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 26.08.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Natūrfilosofijai, kas tiecas izzināt pasauli, rast atbildes uz jautājumiem par tās pirmpamatiem, uzbūvi, formu un tapšanas principiem, sofistu uzmanības centrā izvirzās cits problēmu loks – cilvēka dvēseles un izzinošās aktivitātes problēmas. Sofistika veido pāreju no natūrfilosofiska skaidrojuma uz pašizziņu. Dominējušās tēmas sofistu filosofijā saistās ar cilvēku – tās ir politika , ētika, audzināšana, reliģija, valoda, literatūra, izziņa.
Sofistu ietekme sengrieķu kultūras attīstībā pielīdzināma garīgai revolūcijai.Viņu filosofijā īpaši tiek uzsvērti tikumības jautājumi, līdz ar to audzināšanas un zinābu ieguves problēmas. Sofisti noraida vecās, ar aristokrātiju saistītās tikumiskās normas, cenšoties rast jaunas – tādas, kas vairāk atbilstu laika garam. Viņu darbībā, kas iecas pārvarēt polises ietvarus, iezīmējas panhellēniski elemeti.


SOKRATS.
Pēc manām domām, vienīgi tikumīgais –
Vienalga – vīrietis, vai sieviete – ir laimīgs;
Netaisnīgais un ļaunprātīgais ir nelaimīgs vienmēr.
Sokrats.
Sokrats – tēlnieka un vecmātes dēls (dz.469.g.pr.Kr.). Runā, ka viņš esot sofists,ļaunas mēles melš, ka viņa runas maitājot jaunatni, graujot tikumus. Tomēr lielākā daļa atēniešu ciena, pat mīl šo dīvaini.
Sofisti, sludinot savu mācību, klaiņo pa visu Grieķiju, meklējot maizi un klausītājus.Viņi par savu darbu prasa samaksu. Sokrats savu dzimto pilsētu ir atstājis tikai tādēļ, lai kā karavīrs stātos pretī tās ienaidniekam. Nav iedomājams, ka Sokrats par savu filosofisko darbību varētu prasīt samaksu. Patiesības meklējumi, dialogs viņam nav nodarbošanās, bet gan eksistences veids.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация