Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:817986
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 27.05.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Temperaments – katrai personai piemītošs, savdabīgs un noturīgs psihisko īpašību kopums, kas nosaka psihisko un fizisko procesu un stāvokļu norises intensitāti, ātrumu, tempu un ritmu.

Runājot par temperamentu, tiek veidota tipoloģija. Tipoloģija ir noteiktu pazīmju un īpašību izdalīšana, kas ļauj cilvēkus sadalīt tipos.

Temperaments ir bioloģiski noteikts (iedzimts), kas nozīmē to, ka temperamentu un cilvēka uzvedību relatīvi maz var ietekmēt audzināšana, apkārtējā vide vai kāds notikums cilvēka dzīvē.

Saistībā ar temperamentu, runā arī par raksturu. Temperamentu nosaka cilvēka nervu sistēma - jo tā ir nestabilāka, jo emocionālāks ir cilvēks. Temperaments ir rakstura bioloģiskais pamats, uz temperamenta bāzes veidojas raksturs.


Temperamenta teorijas


Var izdalīt 5 galvenās teorijas:

I. Natūrfilosofiskās teorijas (p. m. ē.) – pamatlicējs bija Talless, kurš cilvēkus dalīja tipos, vadoties pēc četriem dabas elementiem – uguns, ūdens, zemes un gaisa.

II. Humorālās teorijas (~5. gs. p. m. ē.) – aizsācējs bija sengrieķu ārsts Hipokrāts, kurš mēģināja iedalīt cilvēkus, vadoties pēc cilvēka organismā esošajiem četriem šķidrumiem. Tajā laikā pastāvēja uzskats, ka cilvēka organisms sastāv no 4 sulām un lai cilvēks būtu vesels, tām ir jāatrodas līdzsvarā – asinīm, gļotām, melnajai un dzeltenajai žultij.
Romiešu anatoms Galēns, balstoties uz šo teoriju, izvirzīja 13 cilvēku tipus, kurus velāk apvienoja četros. Šo tipu nosaukumi ir saglabājušies līdz pat mūsdienām:


• sangviniskais (lat. v. sanguis – asinis)
• flegmatiskais (grieķu v. phlegma – gļotas)
• holēriskais (grieķu v. chole – žults)
• melanholiskais (grieķu v. melas chole – melnā žults)


III. Somatotipiskās (sauktas arī kā konstitucionālās; Šeldona-Krečmera) teorijas – teorijas kļuva populāras ~19. gs. beigās / 20. gs. sākumā, vienlaikus attīstījās gan Amerikā, gan Eiropā – Vācijā. Divi cilvēki, neatkarīgi viens no otra, vienlaikus attīstīja šo teoriju. Teorijas galvenā doma – cilvēka temperaments ir atkarīgs no viņa ķermeņa kompleksijas.
Vācu ārsts Ernsts Krečmers 1921. g. publicē savu darbu „ķermeņa uzbūve un raksturs”. Viņš izdala 4 ķermeņa uzbūves un temperamenta tipus.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация