Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:161564
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 29.06.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

) Pretēji demokrātiskajām Atēnām, Sparta bija savdabīga aristokrātiska republika. Iemesli tam meklējami senā pagātnē.
XII – XI gs. p.m.ē. Peloponesas-Lakoniku pussalas nelielu apgabalu iekaroja doriešu ciltis. Apgabalu jau apdzīvoja aheijei. Pēc nežēlīgām kaujām abas ciltis vienojās un izveidoja savstarpēju kopienu. To vadīja divi valdnieki – doriešu un aheijeu.
Mazā Lakonika (300 m2) bija par mazu kopienai. Sākās karš par kaimiņos esošās Mesēnijas iekarošanu. Karš ilga simts gadus un beidzās ar Spartas uzvaru.
Mesēnijas zeme kļuva par uzvarētāju kopīpašumu un pamatiedzīvotāji par vergiem – helotiem.
Iekarojumi spartiešu kopienai radīja jaunu uzdevumu. Vajadzēja izveidot varas orgānus, kādu līdz šim nebija ne doriešiem ne aheciem (aheicijiešiem). Pirmatnējās kopienas iekārta vēl nebija sagrauta. Rezultātā radās savdabīgs spēcīgs, pēc valsts varas paņēmieniem teroristisks un ar dzimtbūtnieciskiem elementiem saglabājies veidojums. Šajā īpatnībā arī galvenā Spartas savdabība.
2) Atšķirībā no Atēnām, visā savā pastāvēšanas laikā Sparta palika zemkopības kopiena. Amatniecība un tirdzniecība bija nepilnvērtīgo perieku nodarbošanās. Brīvajiem spartiešiem abas šīs nodarbošanās bija aizliegtas. Viņu nodarbošanās bija karaklausība. Brīvais laiks tika veltīts dzīrēm, svētku svinēšanai, medībām un vingrošanai.
Spartas zeme bija sadalīta 10 000 vienādos gabalos – atbilstoši pilntiesīgo pilsoņu skaitam. Skaits bija nemainīgs, ja nebija zemes gabala, nebija arī pilsonības.
Zemi apstrādāja heloti. Viņiem bija ģimenes, zemes gabala piešķīrums un lauku sēta. Viņu pienākumi aprobežojās ar noteiktu nodokli.



Par šo nodokli dzīvoja (eksistēja) visa kopiena un katrs tās atsevišķs dalībnieks. Spartas likumi noteica vienkāršību sadzīvē un mērenību ēšanu. Pilsoņiem bija vienāds apģērbs un apbruņojums. Sociālā vienlīdzība tika pasvītrota ar ikdienas kolektīviem mielastiem, kuru organizēšanai spartieši nodalīja daļu savu ienākumu.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −1,48 €
Комплект работ Nr. 1129763
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация