Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:640210
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 26.01.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 2 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  TURCIJA    2
  TURCIJAS VĒSTURE    2
  TURCIJAS SAIMNIECĪBA    4
  TURCIJA RAŽO    4
  ENKURA PILSĒTA    4
  CIVILZĀCIJU KRUSTPUNKTS    4
  PILSĒTA DIVĀS PASAULĒS    4
  TURKU TĒVS    5
  TURKU PIRTIS    5
  SESTĀ VALODA PASAULĒ    5
  IECIETĪBAS ZEME    5
  ZOBENU UN KAROŠU DEJAS    5
  JOKDARI    6
  SARAUJ GALATASARAY    6
  ĪPAŠĀ PILSĒTA    6
  TURCIJAS ZELTA BALSS    6
  MISTIĶU FESTIVĀLS    6
  ĀZIJAS STEPJU BĒRNI    6
  ĒDĪSIM TURCISKI    7
  MŪSDDIENĪGAS UZVEDĪBAS NORMAS TURCIJĀ    7
  TŪRISMS    7
  ZEME, KUR KATRS KĻŪST PAR MILJONĀRU    8
  Lasītnepratēju skaits dažādās Turcijas provincēs, %    9
  Vidējā gaisa un ūdens temperatūra diennaktī:    9
Фрагмент работы

Turcijas teritorija atrodas divās pasaules daļās- austrumu daļa Āzijā un neliela rietumu daļa Eiropā. Tās atdala Bosfora šaurums, kas kopš seniem laikiem ir svarīgs jūras ceļš starp Melno jūru un Vidusjūru.
Turcijas teritorijā vērojamas gandrīz visas Āzijā sastopamās dabas zonas. Ne velti pussalu, ko aizņem Turcija, dēvē par Mazāziju. Turcijā mēdz teikt, ka dabas ainavu valoda, tāpat kā mūzikas valoda, ir universāla. To saprot katrs emocionāls ceļotājs. Šajā zemē kā daudzkrāsainā austrumu paklājā kopā savijas dabas krāšņums, senā vēsture, bagātā, savdabīgā kultūra, iedzīvotāju tradīcijas un mūsdienu saimniecība.
Lielāko daļu valsts teritorijas aizņem kalni un kalnienes. Zemienes (līdz 100m v.j.l.) aizņem tikai šauras piekrastes joslas Trāķijas pussalas rietumos un starp melnās jūras krastu un Pontijas kalnu, dienvidu piekrastē starp Vidusjūru un Taura kalniem, kā arī tuksnešainās priekškalnes pie Sīrijas robežas. Melnā jūras piekrastē lielās platībās audzē lazdu riekstus, kas ir nozīmīga Turcijas eksportprece. Mitro subtropu klimats un 2000 mm lielais nokrišņu daudzums gadā piemērots arī tik iecienītās tējas audzēšanai, citrusu, tabakas, augļu un dārzeņu plantācijas iekopšanai. Vidusjūras klimata apgabalā audzē olīvkokus, kokvilnu, cukurbietes, vīnogas. Te ir siltas, lietainas ziemas un karstas, sausas vasaras.
Valsts centrālo un austrumu daļu sauc par Anatoliju (turku valodā: “Anadolu”- zeme, kur saule lec). Anatolijas kalnienes vidējais augstums ir 100m v.j.l. Tās rietumu daļa ir zemāka, bet uz austrumiem paceļas daudzas kalnu grēdas, kas mijas ar dziļām ielejām. Vairākas nelielas kalnu upes plūst uz Egejas vai Melno jūru. Pazīstama ir Menderesas upe Rietumanatolijā, no kuras nosaukuma radies termins “meandras”, kas apzīmē upes intensīvas sānu erozijas veidotos līkumus. Pontijas un Taura kalnu grēdas aizšķērso ceļu mitrajām gaisa masām, tāpēc iekšējie rajoni vietām saņem mazāk nekā 300mm nokrišņu gadā. Tur, kur iespējams nodarboties ar zemkopību, audzē labību (miežus, kviešus), jo baltmaize ir neatņemama turku maltītes sastāvdaļa. Upju ielejās ierīko rīsa laukus. Sausajos rajonos audzē smalkvilnas aitas un angoras kazas ar īpaši smalku un mīkstu vilnu.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация