Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:158636
 
Оценка:
Опубликованно: 31.05.2017.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Nātrija un kālija joni organismā
Kālija joni ir galvenie katjoni dzīvnieku un cilvēka šūnu iekšienē, savukārt nātrija joni ir galvenie katjoni ārpusšūnu šķidrumos (tai skatā asins plazmā) organismā. Šo jonu koncentrāciju starpības rada elektrisko potenciālu starp šūnas iekšieni un ārpusi jeb tā saucamo membrānu potenciālu. Līdzsvarus tarp kālija un nātrija joniem uztur jonu sūknis šūnu membrānā. Nātrija un kālija jonu radītais membrānu potenciāls ļauj šūnām ģenerēt darbības potenciālu (action potencial), kas ir ātras izmaiņas sprieguma polaritātē un kam ir svarīga loma nervu signālu pārraidē, muskuļu kontrakcijās un sirdsdarbības funkcionēšanā.
Kālija joni ir nepieciešami kā kofaktors dažiem fermentiem. Tā, piemēram, kālija klātbūtne ir nepieciešama piruvātkināzes darbībai. Kālijs regulē ūdens un elektrolītu līdzsvaru šūnās, piedalās nervu impulsu pārvadīšanā, pārvērš ogļhidrātus enerģijā un aminoskābes olbaltumvielās.
Tā kā nātrija joni un hlorīdjoni ir galvenie ārpusšūnu šķidruma (ieskaitot asinis) joni, kas nosaka to tilpumu, tad asins tilpumu un asinsspiedienu regulējošie fizioloģiskie mehānismi izmanto nātrija jonu koncentrācijas izmaiņas. Spiediena receptori, atbildot uz asinsspiediena izmaiņām, sūta stimulējošus vai inhibējošus signālus uz nervu sistēmu un endokrīnajiem dziedzeriem, ietekmējot nātrija regulāciju nierēs. Nātrija aizture izsauc ūdens aizturi organismā, bet nātrija jonu izvadīšanano organisma dod ūdens zudumus. Divas galvenās asinsspiedienu regulējošās sistēmas, kas izmanto nātrija regulāciju, ir renīna-angiotensīna-aldosterona sistēma un antidiurētiskā hormona sistēma.
Nātrija jonu absorbcijai tievajā zarnā ir svarīga loma hlorīda jonu, aminoskābju, glikozes un ūdens absorbcijā.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация