Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:832512
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 02.02.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Starptautiskajās attiecībās vārds „hegemons” tiek izmantots, lai apzīmētu starptautiskās politikas subjektu, kuram ir pa spēkam norādīt noteikto ietekmi uz starptautisko attiecību sistēmu. Pēc R.Koheina par hegemonu var uzskatīt valsti, kura , pateicoties savam stāvoklim, realizē izejvielas, kapitāla un tirgus kontroli un tai ir konkurent spējīgas priekšrocības visvairāk vērtīgo priekšmetu ražošanā.1
Valstu politika ir traģiska, jo starptautiskās sistēmas anarhija pieprasa pastāvīgo hegemoniju – lai valstis visu laiku meklētu iespējas, kā kļūt par stiprāko un vienīgo hegemonu, kas piespiež pārējās valstis veikt nemitīgu cīņu par varu. Anarhiskā pasaulē katra valsts cenšas pēc iespējas iegūt lielāko varu. Valstij, ko varam dēvēt par hegemonu, ir nepieciešamas spējas un griba šo lomu pildīt. XIX gadsimta beigās ,kad sabruka Padomju Savienība (PSRS), kopā ar to sabruka arī divpolāra pasaule, jo beidza pastāvēt viens no poliem – PSRS, kurā iepriekš valdīja Amerikas Savienotās Valstis (ASV) un PSRS. Pēc PSRS sabrukšanas ASV kļuva par vienīgo, neapstrīdamo politisko un militāro lielvalsti. ASV ir bagātākā valsts pasaulē, tā ieņem līderpozīcijas dzelzs, tērauda, kokmateriālu, elektronisko izstrādājumu ražošanā, automobiļu un lidmašīnu būvē. Šīs nozares nodrošina darbu lielam cilvēku skaitam. Kopš PSRS sabrukšanas ASV ir nostiprinājusi savas lielvaras pozīcijas pasaulē un praktiski nodemonstrēja, ko nozīmē būt par „galveno” – tas bija ASV pārspēka rezultātā, jo pārsvars pār citām valstīm bija tik milzīgs, ka tām nebija nepieciešamības pēc pārējo valstu atbalsta, tā varēja atļauties izlemt visu pati, neprasot citu piekrišanu. Tā bija ASV brīva izvēle, kā tā izlems rīkoties, šādu ietekmi var definēt kā hegemoniju, un tāpēc ASV dēvē par hegemonu jeb hegemonisku varu. Šī loma bija nepieciešama, lai izveidotu tādu starptautisko politisko un ekonomisko attiecību režīmu, kāds pastāv arī mūsdienās, un ASV bija tā valsts.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация