Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:781066
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 02.12.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 1 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Viena no psiholoģijas pamatteorijām ir par cilvēka vajadzībām kā par personības aktivitātēm. Cilvēks kaut ko dara tāpēc, ka viņā ir kāds iekšējs “dzinulis”, kas nepārtraukti viņu pamudina uz kādu rīcību. Rīcības rezultātā tiek apmierināta kāda no cilvēka vajadzībām. Amerikāņu psihologs Abrahams Maslovs (1908-1970) ir uzskatāms par humānistiskās psiholoģijas pamatlicēju. A.Maslova vajadzību modeli izmanto ļoti plaši, jo tas ir viens no populārākajiem. Viņa teorija par cilvēka vajadzībām pamatā tiek balstīta uz sekojošiem principiem:
A.Maslova vajadzību teorijas struktūra ir sakārtota pēc to svarīguma,
Cilvēka iekšējais “dzinulis” ir vēl neapmierinātās vajadzības,
Vajadzību apmierināšanas process ir bezgalīgs.
A.Maslovs savā vajadzību teorijā izceļ piecu veidu vajadzības, dažādos līmeņos, parasti psihologa vajadzību struktūra tiek attēlota piramīdas formā, kuras “pamatā” ir pašas primārākās vajadzības.
Pirmais līmenis – fizioloģiskās vajadzības, kuras A.Maslovs uzskata par organisma vajadzībām, fizisko izdzīvošanu, kas jāapmierina vispirms. Ja pirmā līmeņa vajadzības netiek apmierinātas, tad cilvēks var aiziet bojā. Šīs ir cilvēka visnepieciešamākās vajadzības, pamatvajadzības – remdēt izsalkumu/slāpes, saglabāt labu veselības stāvokli, vajadzība pēc miega un atpūtas, lai cilvēks varētu izdzīvot, kā arī šajā kategorijā A.Maslovs pieskaita arī seksuālās vajadzības, dzimuma saglabāšanai. Šeit pieskaitāmas arī vajadzības pēc aizsargāšanās no mitruma, nelabvēlīgiem laika apstākļiem, karstuma, aukstuma. Ļoti cieši fizioloģiskās vajadzības ir saistītas ar drošības sajūtu, ka ir, kur dzīvot, “jumts virs galvas”, kad cilvēks jūtas drošs par to, ka arī turpmāk nākotnē viņš šīs primārās vajadzības spēs apmierināt.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация