Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:648624
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 06.09.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Valsts ir sarežģīta sabiedriski – politiskā parādība, pēc sava rakstura tā ir mainīga kategorija, radusies zināmā sabiedrības attīstības posmā, tā dažādās teritorijās ir mainījusies līdzi sabiedrībai. Tāpēc uzskatos par valsti pastāv viedokļu daudzveidība un nav vienotas, pastāvīgas un nemainīgas definīcijas par valsti. Lai varētu raksturot valsti, būtu lietderīgi pievērsties tām pazīmēm, ar kurām valsts atšķīrās no citām sabiedrības organizācijas formām.
Neapšaubāmi, valsts ir viena no sabiedrības organizācijas formām. Tātad, viena no valsts pazīmēm ir sabiedrība – indivīdu kopums, ko raksturo kopīgas pazīmes (kopīgas intereses, sadarbība). No augstāk minētā varam izsecināt, ka viena no valsts pazīmēm ir valsts iedzīvotāji, tauta, kuru vieno kopīgas intereses.
Viena no svarīgākajām valsts pazīmēm ir teritorija. Noskaidrojot, ka valsts ir viena no sabiedrības organizācijas formām, mēs saprotam, ka sabiedrība – konkrētās valsts iedzīvotāji uzturas noteiktajā telpā, teritorijā, kas ir nodalīta ar robežām no citiem, līdzīgiem veidojumiem un kur tiek realizēta valsts vara.
Valsts vara pār indivīdu kopumu tiek organizēta noteiktajā teritorijā. Valsts vara ietekmē indivīdu uzvedību, izmantojot tiesības (tiesību normatīvos aktus) un valsts institūcijas, kuru uzdevums ir nodrošināt šo tiesību normatīvo aktu pieņemšanu un izpildi. Valsts vara ir publiska un suverēna, tas nozīmē to, ka varai ir pakļauti visi valsts iedzīvotāji, bet suverenitāte nozīmē neatkarību gan valsts iekšienē, gan starptautiskajā arēnā.
No iepriekš teiktā var secināt, ka valsts ir kādas augstākās varas tiesiski organizēts indivīdu kopums noteiktajā teritorijā.
Kas tad ir valsts forma? Valsts formā izpaužas valsts varas organizācija, valsts varas institucionālā struktūra, šo institūciju izveides kārtība, kā arī kompetences sadalīšana starp šīm institūcijām. Citiem vārdiem sakot, valsts forma ir veids, kādā ir organizēta valsts, valsts institūcijas, kā arī veids, kādā tiek realizēta valsts vara.

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация