E vitamīns palīdz pasargāt organismu no sirds slimībām un vēža, ko izraisa bojātas šūnas. Tas darbojas kopā ar vairākiem citiem antioksidantiem (piemēram, C vitamīnu un selēnu), pasargājot no hroniskām slimībām, piemēram, diabēta un sirds slimībām. E vitamīns – alfa-tokoferols - neitralizē brīvos radikāļus. Tas stimulē specifisko dzimumorgānu un vairogdziedzera hormonu veidošanos, palīdz neauglības gadījumā un sekmē augļa attīstību grūtniecības laikā. Tā avoti ir augu eļļas, pilngraudu produkti un diedzēti graudi, rieksti, augļi un dārzeņi – īpaši paprika, pētersīļi, avokado, mazākos daudzumos arī gaļa.
E-vielas ir pārtikas piedevas, kuras pievieno produktam, lai ietekmētu tā īpašības.
Katrai pārtikas piedevai ir piešķirts burts "E", kā arī trīs vai četru ciparu skaitlis.
E-vielu drošumu pārbauda Eiropas Pārtikas nekaitīguma institūcija.
Katrai e-vielai ir noteikta maksimālā pieļaujamā deva, lai tā neizsauktu toksisku efektu.
Pētījumi liecina: visvairāk jāuzmanās no krāsvielām un garšas pastiprinātājiem.
Ieteicams izvēlēties mazāk pārstrādātus, svaigus produktus un gatavot ēdienu mājās.
Ar burtu "E" produkta marķējumā apzīmē pārtikas piedevu, kas tulkojumā no angļu valodas nozīmē "ēdams" - "edible".
…