Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:665169
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 16.06.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Viduslaiki ir laika posms, ko pieņemts datēt ar 476. gadu vai ar 337. gadu, kas ir pirmā kristīgā imperatora Konstantīna nāves gads. Par viduslaiku beigu gadu uzskata 1453. gadu, kad tiek sagrauta Bizantijas impērija vai 1492. gadu, kad Kolumbs atklāj Ameriku. Jebkurā gadījumā, viduslaiki ir visai ilgs laika posms, kas aptver aptuveni tūkstoš gadu. Turklāt šim laikam raksturīga vārda saistība ar skaņu, jo lielākā daļa cilvēku visu informāciju, kas līdz tiem nonāca, bija spiesti uztver to tieši ar ausīm, nevis ar redzi, jo vispārējā izglītība tajā laikā bija kas nezināms un tādu, kas spēja lasit un uztvert lasīto, nebija daudz.
Sākotnēji nepastāv mūzika, kas būtu šķirta no baznīcas, jo viduslaiki ir laika psoms, kad baznīca spēcīgi ietekmē gandrīz katru cilvēka dzīves sfēru. Kristīgās mūzikas pirmsākumi meklējami ebreju sinagogālajos dziedājumos (Tuvajos Austrumos). Baznīca pārņem pašu vienkāršāko mūzikas daļu, jo sākumā kristīgā ticiba bijas nelegāla un līdz 5. gs. dievkalpojumos aizliegts lietot mūzikas instrumentus, iztiek tikai ar dziedāšanu, kas sākumā ir vienbalsīga, vēlāk tiek nolemts, ka par “baznīcas instrumentu” uzskatāmas ērģeles. Viens no iemesliem, kāpēc runājot par viduslaiku mūziku, parasti tiek pieminēta tieši baznīcas mūzika un par to ir visvairāk informācijas, ir tas, ka tieši baznīcai piederīgie bija pietiekoši izglītoti, lai spētu notis pierakstīt nošu rakstā, kas visu viduslaiku gaita pilnveidojās, tāpēc līdz mūsu dienām saglabājušies pamatā garīgās mūzikas pieraksti.
Viduslaikos tiek izmantoti vairāki instrumenti, kas mūsdienās vairs netiek lietoti, piemēram, lauta – instruments, kas līdzīgs mandolīnai; viola – vijoles priekštece; bet tāpat sastopami instrumenti, kas pārdzīvojuši laiku un tiek spēlēti mūsdienās – ģitāra, arfa, ērģeles (bet vēl ar 8-15 stabulēm), flautas, stabules un dažādi sitamie instrumenti.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация