Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
7,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:298978
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 03.01.2008.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Zāļu līdzekļus, kas ietekmē audu vielmaiņas procesus, sauc arī par audu metabolismu ietekmējošiem līdzekļiem. Organisma šūnu vielmaiņas reakcijās rodas speciāli iekšējās vides faktori (savienojumi), ko sauc par metabolītiem. šos faktorus var iedalīt eksogēnajos (ārējos) un endogenajos ( iekšējos), no kuriem pirmie iekļūst organismā no ārienes, bet otrie veidojas organismā.

Eksogēnos audu metabolismu ietekmējošos faktorus parasti uzņem ar uzturu, kā arī dažādu medikamentu veidā. Svarīgākie no tiem ir dažādi joni un jonu preparāti makroelementu ( nātrijs, kālijs, kalcijs, hlors) un mikroelementu ( dzelzs, mangāns, varš, cinks kobalts, broms, jods, fluors, hroms, molibdēns, selēns, litijs) veidā, starp kuriem krasu robežu novilkt nevar. pie organisma iekšējās vides ārējiem faktoriem pieder vitamīni un vielas, kas nodrošina normālu gāzu un sāļu sastāvu, kā arī skābju un sārmu līdzsvaru organismā.

Endogēnie audu metabolismu ietekmējošie faktori veidojas organismā, un tie ir:
mediatori (acetilholīns, noradrenalīns, dofamīns u.c.);
specifiskās olbaltumvielas – fermenti jeb enzīmi;
iekšējās sekrēcijas dziedzeru radītās bioloģiski aktīvās vielas – hormoni un audu hormoni prostoglandīni(PD), prostaciklīns, tromboksāns, histamīns un daudzas citas vielas.

Sārmu ( nātrija, kālija) un sārmzemju metālu (kalcija, magnija) joni ir organisma iekšējās vides normāli komponenti ( konstantā attiecībā – Na : K : Ca : Mg = 100 : 2 : 2 : 1), kas piedalās sirdsdarbības, nervu sistēmas darbības un daudzu citu fizioloģisku funkciju regulācijā. Na un K joni nodrošina pastāvīgu organisma iekšējās vides osmotisko spiedienu. Ekstracelulārajos (ārpus šūnas) šķidrumos šo spiedienu nosaka galvenokārt nātrija, hlora un hidrokarbonāta joni, bet intrcelulārajos (šūnā) – kālija, fosfāta, hidrokarbonāta joni un OBV. Šķīdumus, kuru osmotiskais spiediens ir vienāds ar organisma iekšējās vides osmotisko spiedienu, sauc par izotoniskiem šķīdumiem. Šķīdumus, kuros galvenie neorganiskie joni ir tādās pašās attiecībās kā organisma ekstracelulārajos šķīdumos, sauc par izojoniskiem šķīdumiem.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация