A vitamīns (retinols)
Taukos šķīstošs vitamīns
Nepieciešams organisma augšanai; tas veicina epitēlijaudu attīstību, pasargā audus no parragošanās, palielina organisma spēju pretoties infekcijai, ir svarīgs redzes faktors.
Vitamīns spēj uzkrāties iekšējos orgānos, galvenokārt aknās.
A vitamīns izplatīts dzīvnieku izcelsmes produktos : zivju eļļā, liellopu aknās, mencu aknās, krējumā, pienā, sviestā, treknā sierā, olās.
A vitamīna provitamīns – beta karotīns ir izplatīts sarkanīgi dzeltenos un zaļajos augu valsts produktos – burkānos, paprikā, tomātos, garšaugu zaļumos, salātos, skābenēs, ķirbjos, pīlādžos, smiltsērkšķos, rožu augļos, aprikozēs.
Lai A vitamīns uzsūktos organismā, tas jālieto kopā ar taukvielām. Tāpēc ieteicams burkānu vai ķirbju salātus aizdarīt ar eļļu, kā arī, dzerot burkānu sulu, pievienot pāris pilienus olīveļļas.
A vitamīna pārdozēšana
Grūtniecības laikā var veicināt iedzimtu kroplību veidošanos, pat augļa bojā eju.
Ir iespējami aknu bojājumi. Pastiprināta uzmanība jāpievērš aknu slimniekiem.
Pieaugušiem var parādīties mutes kaktiņu plaisas. Var parādīties redzes traucējumi – izplūduši attēli.
A vitamīna deficīts
Pasliktinās redze. Var attīstīties traucēta redze vai pat aklums. Vitamīna trūkums izraisa ādas sausumus līdz āda sāk plaisāt.
B1 vitamīns (tiamīns)
Ūdenī šķīstošs vitamīns
B1 vitamīns pozitīvi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmas, gremošanas orgānu, endokrīnās un nervu sistēmas darbību. B1 vitamīns nepieciešams pareizai ogļhidrātu maiņai.
Galvenie B1 vitamīna avoti : rupja maluma milti, zemesrieksti, dažādas sēklas, olas dzeltenums, griķu putraimi, pākšaugi, kartupeļi, rieksti un gaļa. Ar B1 vitamīnu sevišķi bagāts ir raugs.
Ja ar uzturvielām netiek uzņemts daudz B1 vitamīna, ogļhidrāti pārvēršas taukos un uzkrājas kā rezerve.…