Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:565058
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 15.06.2011.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Neatkarīgās indijas ārpolitika. Valsts vadītājiem nebija pārliecinošu politisko nostādņu, turklāt viņiem ilgi vajadzēja lavierēt, lai neaizvainotu kādu no pasaules varenākajām valstīm. Jānorāda, ka kopš 50. Gadu vidus, Indijai bija īpaši tuvas attiecības ar Padomju Savienību un tomēr tā nenonāca komunistiskās valsts lielā politiskā ietekmē. Tā nekad nav atbalstījusi Kremļa globālo politiku, nedz arī piekritusi visai neatlaidīgi izteiktajiem priekšlikumiem veidot āzijas kolektīvo aizsardzību.
Abu valstu attiecības sasniedza augstāko punktu, parakstot 1971. Gada Līgumu par mieru, draudzību un sadarbību. Šāds līgums nodrošināja Indiju pret vēl vienu iespējamo Ķīnas iebrukumu. PSRS ļoti centās uzturēt draudzīgus kontaktus ar Indiju, tas bija kā pretspars ASV-Pakistānas tuvībai. 70.gadu beigās PSRS bija Indijas galvenais tirdzniecības partneris.
Pēc PSRS sabrukuma viss radikāli mainījās. Indija un ķīna noraidīja priekšlikumu Indijas-Ķīnas –Krievijas savienībai kā pretsparam ASV varenībai. Dehli un Maskavas attiecībās iezagās vēsums, tomēr uz Indiju vienalga plūda ieroči no Krievijas. Indija kļuva atkarīga no vienas valsts ieroču piegādes. 2005. Gadā parādijās ziņa, ka indija ir gatava iepirkt zemūdenes arī no Francijas.
Par Indijas un ASV sakariem ir mazāk ko teikt, tāpēc, ka tie izvērsušies ne tik sen. AsV nosodīja Indijas atombumbu mēģinājumus. 2000. Gadā Indijā notika Klintona vizīte indijā un līdz ar to sākās attiecību uzlabojums. 2004. Gadā ASV un Indija publicē kopīgu paziņojumu – „Nākamie soļi stratēģiskajā partnerībā”. Sākās sadarbība. ASV un Indijas flotes ir kopā darbojušās pirātu apsēstajā Malakas šaurumā.
2007. gadā Indijas valdība izsaka piekrišanu līgumam par sadarbību ar asv civilās kodolenerģijas izmantošanā. Taču ar to arī rodas problēmas tādēļ, ka valdībā ir ASV nemīlošie komunisti. Taču šis jautājums ir tik svarīgs, ka iespējamas ārkārtas parlamenta vēlēšanas.
ASV uzņēmējus ļoti piesaista indija kā milzīgs tirgus, pat neņemot vērā to, ka tikai ¼ ir pirktspējīgi. Tieši tāpēc tikai dažu gadu laikā, ASV ir kļuvusi par lielāko Indijas tirdzniecības partneri. ASV uzņēmumi arī mēģina iekļūt Indijā, lētā darbaspēka dēļ.
Starp Indiju un Lielbritāniju nav īpašu sadarbības līgumu. Pēc līgumiem nav vajadzības, jo pastāv labas attiecības. Kaut arī pastāv iesakņojusies apziņa par koloniālo laiku, Indieši netur ļaunu prātu uz Lielbritāniju.
Indijas vēsture turpina cieši savīties ar Pakistānu. Abām valstīm ir ļoti gara un grūti nosargājama robeža. Saspīlēts jautājums par Kašmīru, taču arī tur attiecības uzlabojas. Pirmo reizi pēc daudziem gadiem, abas valstis apmainījās ar kriketa komandu apciemojumiem. Dienvidāzijā krikets ir sinonīms vārdam sports.
Ir laiks pārtraukt meklēt vainīgos subkontinenta sadalīšanā. Indijas un Pakistānas attiecības vajadzētu veidot uz racionāliem, bet ne tīri emocionāliem pamatiem.
Tikai pēdējos gados sāk uzlaboties Indijas attiecības ar Ķīnu. Stimuls tam ir abu valstu neapšaubāmā augšupeja. Ķīna līdz ar indiju tiek nosauktas par lielākajiem konkurentiem ASV un Eiropai. Aizvien vairāk tiek runāts vai ķīna spēs saglabāt savu ievērojamo pārsvaru pār Indiju IKP ziņā, jo abu valstu attīstības temps ir gandrīz vienāds. Indijai tiek uzsvērts lielais handikaps IT jomā. Pagaidām ķīna tam liek pretī lielu daudzumu preču ražošanu par zemu cenu.
Patlaban Indija no ķīnas IKP ziņā atpaliek 3 reizes, bet no Japānas 5. Abas valstis pērk lielus īpašumus ārpus savas teritorijas. Ir ziņas, ka šobrīd vairāk speciālistu atgriežas indijā, nekā aizbrauc. No silikona ielejas vien esot pārradušies 60000 cilvēku. To veicina uzņēmumu filiāļu dibināšana Indijā.

Коментарий автора
Коментарий редакции
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −5,48 €
Комплект работ Nr. 1243689
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация