Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:779268
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 16.04.2021.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Atklātās problēmas, to risinājuma vērtējums: V. Belševicas triloģija ir atmiņās balstīts dzīvesstāsts, kas konceptuāli realizē individuālās un kolektīvās atmiņas slāņu mijiedarbību. Nevainīga bērna acīm ieraudzītas un fiksētas laikmeta, sabiedrības, politikas pretrunas. Taču vēstījums nav veidots tradicionāli autobiogrāfiskam darbam raksturīgajā pirmajā personā, bet ar nelielu atkāpi no tieši piedzīvotā – trešajā personā, vienlaikus atklājot Billes iekšējo domu plūsmu. Bieži autores paštēls (Bille) saplūst ar stāstījumu par savu māti, attēlojot un pārņemot mātes viedokli par sevi, kā pašas radītu pašiznīcinošu priekšstatu. Meitene zināmā mērā uz sevi un pasauli skatās arī mātes acīm. Billes stāsts vērtējams gan kā laikmeta sociālo ainu dienasgrāmata, gan kā bērna un pieaugušo pasaules sadursme un mijiedarbība, gan kā mātes un meitas sarežģīto attiecību stāsts par mātes cietsirdību un cilvēcīgo nevērību pret meitas individualitāti un personību, par bērnības traumām un to pārvarēšanu.
Aktualizētās vērtības: Lasot Billes skaisto jaunību jau gara acīm kaut kur sava prātiņa nostūrī rakstīju recenziju, kura sākās ar vārdiem "diez vai latviešu literatūrā kādai grāmatai ir ironiskāks nosaukums par šo, jo no jaunības skaistuma šeit nekā nav". Un no vienas puses, jā, ironija tiešām sit augstu vilni, jo diez vai visu to nodevību, sāpes, pagales mugurā, badu, aukstumu un neizbēgamo vientulību tā īsti par 'skaistu jaunību' var saukt. Bet tajā pašā laikā - vai tajā smeldzē un saraudātajās asarās tā jaunībā arī neslēpjas? Un varbūt Billei taisnība, ka jaunība skaista, jo tā vairs nekad nenāks un nekad vairs nevajadzēs Billei iet cauri tām mocībām, kam bija jāiziet cauri.
Valodas līdzekļu izvēle: Rakstniece darbā ir izmantojusi daudz vecvārdu. Man patika, ka grāmatā bija sīki aprakstītas Billes sajūtas un domas.
Komentāri: Lai vai kā tur arī būtu ar to jaunību, ,,Billes skaistā jaunība’’ ir un paliek dziļi saviļņojošs un grūts stāsts. It kā par Billi, bet tajā pašā laikā par tik daudziem un tajā pašā laikā arī par mani. Tik saviļņojošs stāsts, ka brīžiem asaras acīs sariesās, un tā arī netapa skaidrs - par Billi vai par sevi pašu. Es no darba guvu vēstures zināšanas un izpratni par dzīvi senākos laikos. Grāmata lika domāt par to, cik atšķirīgs dzīvesveids bija tad, salīdzinot ar mūsdienām. Es šo grāmatu ieteiktu lasīt jauniešiem un pieaugušajiem, jo no tās var iegūt daudz zināšanu.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −2,48 €
Комплект работ Nr. 1385510
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация