Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:433152
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 28.06.2012.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 11 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Pavasara sasilšana ir tad, kad iestājas dziļumā virzīta siltuma plūsma. 1972. gada 31. martā, var redzēt, ka palielinoties dziļumam, palielinās arī ūdens temperatūra, pēc kā var spriest, ka ezerā ir iestājusies pavasara sasilšana. Salīdzinoši nemainīga ūdens temperatūra ir vērojama 2 - 10 m dziļumā, kas ir 1,2 – 1,6 °C, bet dziļāk temperatūras nemainīgums nav tik viendabīgs, kas skaidrojams ar to, ka nemainīga temperatūra ezerā ilgst neilgu laika posmu pēc tam, kad ezers ir atbrīvojies no ledus segas. Tā kā līknes izveidošanai ir ņemti dati par vienu pavasara dienu, tad ir iespējams, ka parādība, kad visa ūdens temperatūra ir vienāda ezerā ir jau notikusi vai arī tā vēl tikai būs vērojama pēc 31. marta, jo tas ir atkarīgs no tā, kad konkrētajā gadā Puzes ezers atbrīvojās no ledus segas (skat.4. att.).
20. jūlija līknē redzama vasaras sasilšana, kad ūdens temperatūra visaugstākā ir virskārtā, bet ar dziļumu pakāpeniski samazinās. Visaugstākā ūdens temperatūra 20,5 – 20,3 0C ir ūdens virsējā slānī, attiecīgi 0,1 – 2 m dziļumā. Šo slāni dēvē par epilimnionu. Zem epilimniona atrodas lēcējslānis, bet aiz lēcējslāņa atrodas nemainīgs ūdens temperatūras slānis - hipolimniona slānis, kurā temperatūra ir salīdzinoši zema. 20. jūlija līknē ir grūti spriest par lēcējslāni un hipolimniona atrašanos, jo 2. tabula nav ietverta visa Puzes ezera dziļuma amplitūda, bet parādītas ūdens temperatūras izmaiņas līdz 16,9 m dziļumam, kā rezultātā nav pareizi spriest par šo slāņu noteiktu atrašanās vietu nezinot visus ezera datus (skat.4. att.).
20.septembra līknē vērojama rudens atdzišana. Ezera virsējos slāņos no 2 – 10 m dziļumam ūdens temperatūras izmaiņas nav ļoti atšķirīgas – līkne ir samērā taisna. Taču pēc 10 m dziļuma ir vērojama tiešā temperatūras stratifikācija un 16,9 m dziļumā ūdens temperatūra ir sasniegusi jau 9,4 °C atzīmi (skat.4. att.).
Ziemas atdzišana ezerā iestājas, kad ūdens virskārtā temperatūra nokrītas zem +4 0C un tā izbeidzas tikai tad, kad ezerā ir izveidojusies ledus sega (Zīverts, 2004). 29. janvāra līknē ir vērojama ziemas apgrieztā temperatūras stratifikācija. Puzes ezera ūdens virsējos slāņos temperatūra ir vēsāka, bet līdz ar dziļumu ūdens temperatūra pieaug. (skat.4. att.).


Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация