Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:274175
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 20.11.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 9 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Graudu novākšanas tehnoloģija. Izaudzētās labības novākšana ir ļoti atbildīgs darbs, kas jāveic īstā brīdī un īsos termiņos. Latvijas klimatiskajos apstākļos vispiemērotākais labību novākšanas paņēmiens ir tiešā kombinēšana. Ja sējums stipri saveldrēts, nezāļains vai augi nevienmērīgi nogatavojušies, var lietot arī dalīto jeb divfāzu paņēmienu ražas novākšanā.
Ar tiešo kombinēšanu labība jānovāc graudu pilngatavības laikā. Šis darbs jāveic 15 - 20 dienās, bet katra graudaugu šķirne jānovāc ne ilgāk kā 5 vai 6 dienās.
Lopbarībai paredzēto sējumu novākšanu var sākt dzeltengatavības beigās. Tad iegūtā raža ir nedaudz mazāka, bet novākšana parasti notiek labākos laika apstākļos un ražas zudumi ir mazāki, nekā novākšanu nokavējot. Sēklaudzēšanas sējumu un alus rūpniecībai paredzēto miežu novākšanu sāk pilngatavības sākumā, jo šiem mērķiem derīgi tikai pilnīgi ienākušies graudi, kuriem laba dīgšanas enerģija un dīgtspēja.
Nokavējot novākšanu, ražas zudumi vidēji ir 20 - 30 kg graudu no hektāra dienā. Zudumi rodas, izbirstot graudiem, nolūstot vārpām, graudiem izdīgstot vārpās u. c. iemeslu dēļ. Vēlāk novācot, lieli zudumi rodas tieši kombinēšanas laikā, jo tad novākšanas apstākļi parasti ir sliktāki. Sevišķi lieli zudumi var būt lietainos rudeņos un saveldrētos sējumos. Mitra labība sliktāk izkuļas, daļa graudu paliek salmos un pelavās, bet stipri saveldrētās vietās paliek daudz īsi nogrieztu vai nenopļautu vārpu.
Novēlojot novākšanu, pazeminās graudu kvalitāte - pasliktinās dīgšanas enerģija un dīgtspēja, samazinās tilpummasa, pasliktinās graudu tehnoloģiskās īpašības, tie vairāk inficējas ar dažādām slimībām.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация