Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:427735
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 22.02.2022.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 14 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Ekspresionisms Latvijā
20. gs. sākumā aktīvi darbojas „Ekspresionistu grupa”; tās locekļi- K. Ubāns, V. Tone, E. Lindbergs, R. Suta, J. Kazaks, O. Skulme. Tā ir jaunu mākslinieku apvienība, kura savas idejas un teorētiskās atziņas pārbauda mākslā. Jaunie mākslinieki vēlas kopīgiem spēkiem izraut latviešu mākslu no provinciālisma un pieticības, radīt 20.gs. elpas caurstrāvotu, nopietnu profesionālu latviešu mākslu, runāt ekspresīvā formu valodā. Atšķirībā no vācu ekspresionistiem raksturīgās bezcerības latviešu mākslinieku darbos pārdzīvojuma dramatismam laužas cauri ticība tautas garīgajam spēkam. Raksturīgo latviešu mākslinieki cenšas izcelt ar estētisku formu sintēzes palīdzību pretēji vācu gleznotāju tieksmei deformējot uzsvērt neglīto. Rietumeiropā, kur mākslas virzieni strauji nomaina cits citu, kā aktuālākie drīz vien izvirzās citi modernisma paveidi – tādi, kā pūrisms. Latviešu mākslā šie virzieni iestrāvo ar zināmu novēlojumu. „Ekspresionistu grupā” 1920. gadā pastiprinās centienu sazarošanās, tādēļ, papildinājusi biedru sastāvu, tā pārdēvējas par „Rīgas mākslinieku grupu”. Šis nosaukums ir neitrālāks un ietilpīgāks, jo neizvirza ekspresionismu kā vienīgo izteiksmes iespēju.

Kārlis Padegs (1911 - 1940)
Grafiķis, gleznotājs
Mācījies Latvijas Mākslas akadēmijā, iestājies Grafikas darbnīcā, bet beidzis V. Purvīša vadīto Dabasskatu meistardarbnīcu.
Atveidojis modernās lielpilsētas dzīvi, ideālu sapņu pasauli, pievērsies pretkara tēmai, darinājis pašportretus. Raksturīga dzēlīga ironija, groteska, paradoksi, pretstati. Ekspresīva deformācija apvienojas ar estetizētu līniju. Glezniecībā strādājis eļļas tehnikā. Grafikā - tušas zīmējumi, mazgājumi, nereti papildināti ar akvareli.
Mākslinieks ir izteicies: “Man bieži ir jādzird pārmetumi – Kāpēc jūs zīmējat tik riebīgas bildes, kad pasaulē taču ir tik daudz skaistuma? – bet pasaulē ir arī tik daudz riebīga – un tas tad arī kādam jāzīmē – atbildu.”

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация