Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:209116
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 13.04.2022.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Rīgā sāka veidoties noteicošie jūgendstila stili. Tie, kuriem ir izsmalcināti dekoratīvi apdari, kas nebija tieši saistīti ar ēku, kļuva pazīstami kā eklektiski dekoratīvs jūgendstils. Rīgā ir salīdzinoši maz ēku, kas atspoguļo šo jūgendstila sākumā modē esošo dekoratīvo tendenci.

Šis stils bija raksturīgs būvinženierim Mihailam Eizenšteinam. Daudzdzīvokļu māju Elizabetes ielā 10a, 10a projektējis Konstantīns Pēkšēns, taču, sākot darbu, tieši Eizenšteins izrotāja fasādi ar bagātīgiem un krāsainiem jūgendstila ornamentiem, tostarp ar lielu atslēgas cauruma formas atveri augšējā stāvā. Eizenšteins atrada gudru veidu, kā pievērst uzmanību savai patiesajai profesijai fasādē, dizainā pievienojot stilizētas atsperes.

Perpendikulārais jūgendstils Rīgā kļuva populārs pēc tam, kad 1906. gadā tika akcentētas ēkas vertikālās līnijas, tika atmests romantisms un jebkāda fasādes ornamentācija tika pilnībā integrēta ēkas arhitektoniskajā veidolā. Šis stils atspoguļojas vairāk nekā trešdaļā Rīgas jūgendstila ēku, un daudzi piemēri ir atrodami Brīvības ielā, Ģertrūdes ielā un Aleksandra Čaka ielā.
Šī stila vadošais piekritējs bija Konstantīna Pēkšēna audzēknis Eižens Laube. Laikā no 1905. līdz 1911. gadam Rīgas arhitekti centās izveidot arī specifisku latviešu jūgendstila arhitektūras stilu, nacionālo romantismu. Iedvesmojoties no tautas mākslas un tipiskas latviešu mājas arhitektūras, viņi uzstāja uz dabisku būvmateriālu izmantošanu.
Šīm cietajām, cienīgajām ēkām ir stāvi jumti, konusveida augšējās daļas līdz logu ailēm un kluss ornaments jūgendstila stilā. Šis stils, kurā bieži kā mākslas forma izmanto metāla pārsedzes, konsoles un citus konstrukcijas elementus, ir raksturīgs gan Konstantīnam Pēkšēnam, gan viņa skolniekam Eiženam Laubem.
Šobrīd Rīgā ir lielākā jūgendstila ēku koncentrācija pasaulē. 1997. gadā tā tika iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Par godu šim apbalvojumam pilsētā ir izveidots Rīgas Jūgendstila centrs, kas ir vienīgais šāda veida muzejs Baltijā. Tas atrodas Konstantīna Pēkšēna un viņa toreizējā skolnieka Eižena Laubes 1903. gadā izveidotajā ēkā Alberta ielā 12.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация