Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:573617
 
Оценка:
Опубликованно: 12.01.2011.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 12 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Kreicfelda-Jakoba slimība (CJD - Creutzfeldt-Jakob disease) ir reti, deģenerējoši un visos gadījumos nāvējoši smadzeņu bojājumi. Tā piemeklē aptuveni vienu cilvēku no miljons cilvēkiem gada laikā visā pasaulē; ASV ir aptuveni 200 šādu gadījumu gadā, Latvijā vidēji trīs gadījumi piecos - desmit gados. CJD parasti parādās cilvēku dzīves vēlākajos gados un attīstās ļoti straujā gaitā. Raksturīgi, ka slimības simptomu sākums parādās aptuveni 60 gadu vecumā un, 90% no visiem gadījumiem, cilvēks gada laikā nomirst. Slimības agrīnajās stadijās cilvēkiem var būt vāja atmiņa, uzvedības izmaiņas, koordinācijas trūkums un redzes traucējumi. Slimībai progresējot, spilgti izteikta ir prāta spēju (mentālā) pasliktināšanās un nekontrolējamas kustības, aklums, ekstremitāšu vājums un koma.

Sporādiskajā CJD slimība parādās pat tad, ja cilvēkam nav īpašu slimības riska faktoru. Pagaidām šis ir visbiežāk sastopamais CJD tips un tas ir sastopams vismaz 85 % no visiem gadījumiem.
Iedzimtajā (pārmantojamajā) CJD cilvēkam saslimšana nāk no ģimenes vēstures un/vai ir pozitīvs tests ģenētiskajā mutācijā saistībā ar CJD. Aptuveni 5 līdz 10 % CJD gadījumu ASV ir šim tipam.
Iegūtā CJD slimība ir pārnesta pakļaujot mehāniskai iedarbībai smadzeņu vai nervu sistēmas audus, parasti kādas medicīniskas procedūras laikā. Nav pierādījumu, ka CJD ir lipīga parasta kontakta laikā ar CJD pacientu. Kopš 1920. gada, kad CJD tika aprakstīts pirmo reizi, mazāk kā 1% visu gadījumu ir iegūtais CJD.

CJD pieder cilvēku un dzīvnieku slimību dzimtai, kas pazīstama kā spongiformā encefalopātija (TSEs) (transmissible spongiform encephalopathies). Nosaukums sūkļveida jeb spongiformā attiecas uz inficēto smadzeņu īpašību parādīšanos, kad inficētās smadzenes kļūst caurumiņu pildītas līdz tās zem mikroskopa atgādina sūkļus. CJD ir visizplatītākā no zināmajām cilvēka TSEs.
Vēl cilvēka TSEs ietilpst kuru, nāvējošais, familiālais bezmiegs (FFI) (fatal familial insomnia) un Gertmana-Strasera-Šeinkera sindroms (GSS). GSS sindroms (iedzimtais bezmiegs) pirmoreizi aprakstīta 1936. gadā un zināms ap 50 ģimenēm.
Kuru tika identificēts cilvēkiem no izolētām ciltīm Papua Jaungvinejā un šobrīd ir gandrīz izzudusi. FFI un GSS ir ļoti retas, pārmantojamas slimības, kuras atrastas vien dažās ģimenēs visā pasaulē.
Citas TSEs ir atrastas īpašiem dzīvnieku veidiem. To skaitā liellopu spongiformā encefalopātija (BSE), kur atrasta govīs un bieži tā tiek attiecināta kā „trako govju” slimība; nieze saukta arī krapija (scrapie), kura skar aitas un kazas; ūdeļu encefalopātija (mink encephalopathy); un kaķu dzimtas encefalopātija. Līdzīgas slimības ir piemeklējušas aļņus, briežus un eksotiskus zooloģiskos dārzus.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация