Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:859967
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 14.05.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Ja kas vārdu uzminētu – augšām celtos vecā pils,
Zilā gaisā plivinātos sarkanbaltie karogi,
Tālu, tālu atskanētu sirmo garu daiņojums.
Tautas dēli uzminēja sen aizmirstu svētumu:
Gaismu sauca, gaisma ausa, augšām cēlās gaismas pils.
Auseklis šīs rindas rakstīja latviešu tautas pirmās nacionālās atmodas laikā – XIX gadsimta otrajā pusē. Tieši tad latvieši sevi sāka apzināties kā tautu. Šī pirmā, jaunlatviešu rosinātā nacionālās atmodas kustība uz laiku apsīka. Taču pēc gadiem, kad latviešu tautā no jauna modās nacionālā pašapziņa, atkal nozīmīga loma bija gan Ausekļa ’’Gaismas pilij’’, gan citām senču dzīves teiksmām.
Mitoloģiskā vēstures izpratne stiprina tautas pašapziņu. Taču tas nenozīmē, ka šim nolūkam varētu kalpot mākslīgi izdomājumi. Tautas teiksmas izaug no senās kultūras saknēm.
Arī zinātniski pētījumi liecina, ka latviešu tautai ir ļoti senas kultūras saknes. Latviešu ciltskoks savos pirmsākumos aizsniedzas līdz pat senajiem indoeiropiešiem, kuru kultūras mantinieces ir senās baltu ciltis. Dažas no šīm baltu pirmtautām, piemēram, prūši, vairs pieder tikai vēsturei. No kuršu, zemgaļu, sēļu un latgaļu ciltīm izveidojās latviešu tauta. Pārējās mums radniecīgās baltu ciltis ir apvienojusi lietuviešu kultūra. Tāpēc raugoties no asinsradniecības viedokļa, lietuvieši un latvieši uzskatāmi par brāļu tautām.
Lāčplēsis - Latviešu folklorā teiksmains stiprinieks, kas uzveic tautas ienaidniekus, ļaundarus un nodevējus. Straujš un varonīgs cīņās pret svešzemniekiem, kas apdraud tēvzemes brīvību.
Namejs - Gudrs un enerģisks seno zemgaļu valdnieks. Noteikt un neiecietīgs cīņā pret tautas paverdzinātājiem, svešās ticības nesējiem. Nolēma, ka labāk lepni krist kaujās, nevis dzīvot nebrīvē.
Krišjānis Valdemārs - Pirmais jaunlatviešu kustības vadonis. Dzīvi veltīja cīņai par latviešu tautas tiesībām savā tēvzemē.…

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация