Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:136823
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 22.03.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Tagadējai Latvijas teritorijai ir gara un sarežģīta attīstības vēsture. Tā ir cieši saistīta ar Zemes veidošanās procesiem. Senajā ģeoloģiskajā pagātnē pirms vairāk nekā pusotra miljarda gadiem Latvijā bija vidēji augsti kalni. Kalnu noārdīšanas procesā reljefs izlīdzinājās. Turpmākajos gadu tūkstošos un miljonos Zemes garozas svārstību dēļ, tai paceļoties un iegrimstot, tagadējai Latvijas teritorijai gan uzvirzījās gan, atkāpās jūra.
Pirms apmēram 16 tūkstošiem gadu visu Latviju klāja ledus sega. Pēc vairākiem gadu tūkstošiem ledājs pakāpeniski atkāpās, atstājot aiz sevis paugurus, upju ielejas uz ezerus. Šie procesi atspoguļojās Latvijas teritorijas ģeoloģiskajā uzbūvē un reljefā.
Likumdevēja vara pieder Saeimai, kas sastāv no 100 deputātiem, kuri tiek ievēlēti uz 4 gadiem. Saeimu ievēl vispārīgās, vienlīdzīgās, tiešās, aizklātās un proporcionālās vēlēšanās. Tiesības vēlēt ir pilntiesīgiem Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā ir sasnieguši astoņpadsmit gadu vecumu. Kopš 2006.gada 7.novembra darbojas 9. Saeima.

Valsts vadītājs ir Valsts prezidents, kuru ievēl Saeima uz 4 gadiem. Pašreiz Latvijas Valsts prezidente ir Vaira Vīķe-Freiberga un Saeimas priekšssēdētājs ir Indulis Emsis.

Izpildvara pieder Ministru prezidentam un Ministru kabinetam. Ministru kabineta sastāvu veido persona, kuru izvēlas un kuram uztic to veikt Valsts prezidents. Ministru prezidentam un ministriem viņu darbībā ir nepieciešama Saeimas uzticība. Pašreiz Ministru prezidents ir Aigars Kalvītis.
Kopš 2004.gada Latvija ir Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts.
Mūsdienu latviešu priekšteči ienāca Latvijas teritorijā 2.gadu tūkstotī p.m.ē. 13. gadsimtā šo teritoriju pakļāva Livonijas ordenis un kontrolēja to līdz 16. gadsimtam. Arī kristietības ieviešanu latvju zemēs aizsāka vācu misionāri 13.gs. sākumā.
Livonijai sabrūkot 16.gs. otrajā pusē Vidzeme un Latgale nonāca Polijas kontrolē. Kurzeme un Zemgale kļuva par Kurzemes hercogisti, kura bija vasaļatkarībā no Polijas.
Zviedrija iekaroja Rīgu un Vidzemi 1621.g., taču Zviedru laiki šajā Latvijas teritorijas daļā turpinājās tikai līdz 18.gs. sākumam, kad Vidzemi iekaroja Krievija. Pēc Krievijas novājināšanās Pirmajā pasaules karā un revolūcijā , 1918. gada 18. novembrī Latvija pasludināja sevi par neatkarīgu republiku. Tika izveidota pagaidu valdība ar Kārli Ulmani priekšgalā. 1920.g. 1.maijā tika pieņemta Latvijas Satversme.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация