Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:669685
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 16.01.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Sarkanā grāmata ir zinātnisku faktu sakopojums par retajām un izmirstošajām sugām. Tā ir trauksmes signāls cilvēkam, kurš iejaucas dabas norisēs, laika posmā no 1600. – 1975. g. ir izmiruši 74 sugu un 86 pasugu putni un 63 sugu un 44 pasugu zīdītāji. Tā iedalās dažādās kategorijās (pavisam to ir 5). Tālāk runa ies par nulto kategoriju.
“0” kategorija - izzudušās sugas - sugas, kuras nav atrastas pēdējo 50 gadu laikā, taču iespējams vēl saglabājušās atsevišķās vietās dabā, nebrīvē vai kultūrā un kurām nepieciešama īpaša valsts aizsardzība likumdošanas veidā.
Nultās kategorijas dzīvnieki
Cilindriskais tuntuļgliemezis Truncatellina cylindrica (Ferussac)







1,8-2 x 0,9 mm. Čaulas forma cilindriska ar 5,5-6 noapaļotiem vijumiem. Pēdējais un priekšpēdējais vijums perifērijā nedaudz saplacināts. Čaulas ieeja eliptiska, bez zobiem. Lūpa ļoti plāna, bazālajā un kolumelārajā daļā viegli atliekta. Krāsa
zeltaini brūna, matēta, virsma ļoti smalki regulāri ribaina. Lielā palielinājumā var izskatīties mirdzoša. Var sastapt sausās, kalcifilās pļavās, nogāzēs, dolomītu atsegumos, var būt arī mitrākās vietās. Šobrīd zināma jauna atradne Bauskā (Rudzīte 2000). 1999. gadā tika atrasta jauna cilindriskā tuntuļgliemeža atradne Rīgas rajona Silakroga apkārtnē. Jaunie atklājumi liecina par to, ka suga būtu ierakstāma Latvijas Sarkanās grāmatas 3. kategorijā un svītrojama no 0. kategorijas.
Nultās kategorijas dzīvnieki
Lēcveida vīngliemezis Helicigona lapicida
Šis gliemezis Latvijā nebija atrasts kopš 20. gadsimta 30-tajiem gadiem, tādēļ tas nokļuva LSG 0.kategorijā. Taču pēdējos gados tas atrasts vienā no sen zināmajām vietām, un arī konstatētas jaunas atradnes. Gliemežu slēptais dzīves veids un nelielie ķermeņa izmēri ir galvenie iemesli, kādēļ gliemežus ne vienmēr izdodas konstatēt to dzīves vietās.…

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация