Olbaltumvielu funkcijas dzīvajos organismos
Fermentatīvā jeb enzīma funkcija ir dzīvajos orgānos notiekošo reakciju veicināšana.
Uzbūves funkcija. Šo funkciju veic keratīns un kolagēns.
Fotoaktīvā funkcija, funkcija, kura ar gaismas ierosi izpaužas kā elektrisks impulss.
Receptorā funkcija ir ārējās vides signālu uztveršana.
Kustību funkcija ir muskuļu saraušanās funkcija.
Transporta funkcija, hemoglobīns transportē skābekli pa asinīm.
Aizsargfunkcija, nodrošina organisma imunitāti.
Enerģētiskā funkcija, nodrošina organismu ar enerģiju.
Signālfunkcija, hormonos ir īpašas olbaltumvielas, kas reaģē uz kairinājumu.
100 grami produkta satur (olbaltumvielas):
Vīnogu sula “Cido”- 1g
Kefīrs “Latgale”- 2,8g
Piens “Baltais”- 2,8g
Jogurts “Activia” - 3,5g
Rupjmaize “Meldera”- 6,2g
Baltmaize “Kviešu maize” - 7,7g…