Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:494025
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 31.03.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Vēja izmantošanai ir aptuveni 7000 gadu sena vēsture. Jau 5000.g.p.m.ē. ēģiptieši iedomājās pa plašo un vējaino Nīlu kuģot ar buru laivām. Un eiropieši, vēja pūsti, 15. un 16.gadsimtā buru kuģos devās iekarot tālas zemes.
1890.gadā Dānijā izgudroja pirmās vēja turbīnas, kas ražoja elektrību. Divdesmit gadu laikā simtiem vēja turbīnu ražoja elektrību Eiropā, bet ASV no 1850. līdz 1970.gadam uzbūvēja sešus miljonus vēja turbīnu, kas apgādāja ar elektrību Lielos Līdzenumus, turklāt nomaļas zemnieku saimniecības ar vēja enerģijas palīdzību uzlādēja akumulatorus un izmantoja elektroierīces.
Modernas vēja turbīnas jauda 1500 kW jeb 1,5 MW piecdesmit reižu pārsniedz 1980.gadā ražotas turbīnas jaudu. Turklāt pašlaik jau ražo turbīnas ar jaudu līdz 5000 kW, un tad jau var iegūt 500 reižu lielāku enerģijas daudzumu nekā ar 1980.gada turbīnu modeļiem. Šajā laikā vēja iekārtu produktivitāte pieaugusi par 40%, jo turbīnas paceļ 150 m augstumā. Turklāt 20 gadu laikā vēja enerģijas cena Eiropā samazinājusies un ir līdzīga elektrības cenai, ko iegūst no naftas, gāzes, ogļu dedzināšanas un kodolenerģijas izmantošanas. Vienas vēja elektrostacijas būvēšanas izmaksas samazinājušās līdz 1 milj. ASV dolāru uz 1 MW jaudas, turklāt AES būvēšana izmaksā līdzīgi. Vēja staciju būvēšanas izmaksas piekāpjas vien gāzes TEC (600 000 USD/MW). …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация