Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:381246
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 23.05.2022.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: 11 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Sieviete viduslaikos
Viduslaiku sabiedrībā, kuras pastāvēšana bija nemitīgi apdraudēta un lielā mērā atkarīga no panākumiem kaujas laukā, sieviete netika cienīta. Valdnieki, ierēdņi un garīdznieki bija vīrieši. Sievietes stāvoklis sabiedrībā bija atkarīgs no kārtas un dzimtas, kurai tā piederēja.
Par meitenes piedzimšanu viduslaikos priecājās mazāk nekā mūsdienās. Meitas parasti sagādāja rūpes un izdevumus, jo tās vajadzēja izaudzināt, nodrošināt pūru un izprecināt. Dižciltīgas sievietes vīra prombūtnes laikā vadīja mājas dzīvi, izrīkoja kalpus, piedalījās mājas darbos, kā arī galma un sabiedrības dzīvē. Dižciltīgās sievietes varēja iegūt izglītību. Augstāko kārtu sievietes nodarbojās ar smalkākām nodarbēm – dārgu audumu, izšuvumu izgatavošanu. Dažkārt sievietēm bija nozīmīga loma politikā, valstu attiecībās un pat kara gaitā.

Izgudrojumi un atklājumi
Izgudrotāji bieži bija vienkārši amatnieki. Viņu atklājumu mērķis bija panākt labāku dabas spēku izmantošanu un atvieglotu cilvēku roku darbu. Bieži tie bija jau antīkajā pasaulē izdarīto atklājumu un tehnikas uzlabojumi. Daudzi ķīniešu un citu tautu atklājumi Eiropā kļuva pazīstami tikai viduslaikos, galvenokārt ar arābu tirgotāju starpniecību.
Nozīmīgākie izgudrojumi bija brilles (13.gs.), arkls (11.gs.), kompass (12.gs.), horizontālās stelles (12.gs.), mehāniskais pulkstenis (13.gs.), dzirnavas (8.gs.), papīra izgatavošana un grāmatu iespiešana, lielgabals (14.gs.), arbalets (10.gs.).

Vikingi
Vikingi dzīvoja visā Skandināvijā, Islandē, Grenlandē, īsu brīdi  Ziemeļamerikā, kā arī Baltijas jūras piekrastē. Pasaules vēsturē vikingus pazīst kā nežēlīgus laupītājus un sirotājus, taču vikingi bija arī lietpratīgi kuģu būvētāji, bezbailīgi karotāji, gudri tirgotāji un čakli zemkopji. Viņi tirgoja gan ziemeļos iegūtās zvērādas un vergus, gan arī sagrābto laupījumu. Viņu izveidotais ziemeļu-dienvidu tirdzniecības ceļš bija svarīgs Eiropai tās ekonomiskajos sakaros ar arābiem un citām Austrumeiropas zemēm.
Sirojumus sekmēja 9.—10. gadsimtā Eiropas karaļnamos vairāku gadsimtu laikā uzkrājušās ievērojamas bagātības, bija neparasti augsts kuģu būvniecības attīstības līmenis. Skandināvu kuģi tobrīd bija vislabākie Eiropā.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация