Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:238790
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 07.05.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 6 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Valoda ir radusies sabiedrībā, tā pastāv un attīstās sabiedrībā. Bez tās nav iedomājama cilvēces tālākā virzība. Nenoliedzami valoda ir sarežģīta parādība. Tai piemīt daudzas pazīmes, kas izriet no pašas valodas uzbūves. Tās ir valodas iekšējās pazīmes un atklājamas, pētījot pašu valodu. Bez tam valoda saistīta ar objektīvo īstenību, ar visu, kas ir ārpus valodas. Šīs sakarības veido valodas ārējās pazīmes. Raksturojot valodu, tās būtību, jāņem vērā gan viena, gan otra valodas pazīmju grupa. Iepazīstot valodas saistību ar citām parādībām, gūstam dziļāku ieskatu pašas valodas būtībā, kā arī pamatojumu tam, kādēļ cilvēcei tik liela interese par valodu.
Pirmatnējā sabiedrība bija laiks, kad cilvēks nepretstatīja sevi citiem un nesajuta vajadzību ar savu vārdu norobežot sevi no kolektīva. Pamazām cilvēks sāka individualizēt sevi un citus, sāka nodalīt tēvu, māti, radus un citus pazīstamos, bet vārdos vēl tos nesauca. Valodas un sabiedrības attīstības gaitā izveidojās radniecības terminoloģija, un pēc individuālām pazīmēm ikvienam cilvēkam tika piešķirts īpašs nosaukums – vārds. No konkrētiem nosaukumiem izveidojās abstrakti nosaukumi, kas neatspoguļoja priekšstatus par priekšmeta pazīmēm, bet tikai to nosauca. Tā radās īpašvārdi, kas zaudējuši sākotnējo leksisko nozīmi un ir pilnīgi individuāli. [Siliņš,3,10]
Par individuāliem personvārdiem izvēlējās tos apkārtējās vides objektu nosaukumus, kuri pēc primitīvo cilvēku uzskaties, iemiesoja dzīvības spēku. Piemēram, koki, uguns, ūdens, spīdekļi vai akmeņi. [Siliņš,3,11].
Ir dažādas valodas un katrai valodai ir savi personvārdi. Katras tautas personvārdi ir saistīti gan ar tautas tradīcijām, gan ar vēsturiskām pārmaiņām tās dzīvē. Daudzi personvārdi cēlušies no sugas vārdiem, un stingru robežu no vieniem uz otriem novilkt nevar. Sugas vārdiem pārejot īpašvārdos, notiek nemanāma pāreja no vienas kategorijas otrā. Ja kādai lietai tiek dots individuāls nosaukums, tad rodas īpašvārds. Turpretim, ja kādu īpašvārdu vispārinoši lieto daudzskaitlī daudzu objektu nosaukšanai, tas var pārvērsties par sugas vārdu. Cilvēka vārds jeb priekšvārds atšķirībā no daudziem citiem vārdiem (vietu un parādību nosaukumiem) saistās ar noteiktu cilvēku un ir individuāli, vēsturiski, sociāli un juridiski nosacīts. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация