Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:567428
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 05.11.2003.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Par absolūtisma laiku pieņemts dēvēt periodu, kurš aizsākās ar patvaldnieciskā Francijas Luija XIV nākšanu pie varas un noslēdzās ar Franču revolūciju.
Absolūtisms- apzināta valsts augstākās likumdošanas un administratīvās varas spiediena palielināšanu uz pilsoņoem un uz to sociālekonomisko slāņu interesēm, kuros iedzīvotāji izkārtojušies.
Minētajā laikaposmā Anglijā gan Eiropā XVI gadsimtā aizsākās vispārēja tendence virzienā uz valsts varas saliedēšanu un vairošanu. 16.gadsimta karaļiem protestantisms bija lieliska izdevība apliecināt to, ka viņi spēj gūt virsroku pār pāvestu un aristokrātiju. Ja par jauno laiku Eiropas valdnieku prototipiem izraugās Francijas monarhus, tad riskē ar to nepelnīti aizmirsti tiks citi centralizētās varas modeļi, ko izveidoja un izmantoja Prūsijas, Krievijas un Austrijas valdnieki. Ja runā par tādu absolūtismu, kādu piekopa 18.gadsimta Rietumeiropas valdnieki, tad par despotiem viņus saukt nebūtu pareizi. Viņi nebūt nedomāja, ka drīkst visu, kas ienāk prātā, kā to mēdza praktizēt varasvīri Orienta valstīs. Eiropas monarhi gan visiem spēkiem lūkoja savu varu saliedēt, tomēr dot bezatbildīgu piekāpšanos no padoto puses panākt nespēja. Aristokrātu, garīdznieku, tirgotāju un uzņēmēju kārtas saglabāja vērā ņemamu spēku un ietekmi, un monarhiem nācās domāt par to, kā konkrētu lēmumu un rīcību pamatot. Turklāt valdnieki bija spiesti respektēt ne tikai savus politiskos sāncenšus, bet arī valsts likumus- atklātā konfrontācija ar iedibinātām tradīcijām viņi ielaidās tikai izņēmumu kārtā. Un tāpat, lai vai cik ‘’absolūts’’ monarhs vēlējās būt, viņa varu pār padotajiem lielā mērā ierobežoja arī mazattīstītais transportceļu un sakaru tīkls, kamdēļ pavalstnieku personiskā dzīve un ikdienas nodarbes lielākoties palika ārpus valdnieka ietekmes sfēras.

Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −3,48 €
Комплект работ Nr. 1203929
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация