Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:109998
 
Оценка:
Опубликованно: 20.03.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Raksturojums    3
  Apgaismība    3
  Domātāji    5
  Voltērs    5
  Ž. Ž. Ruso    5
  D. Didro    7
  Literāti    7
  F. Šillers    7
  J. V. Gēte    8
  P. Bomaršē    8
  D. Defo    9
  Dž. Svifts    9
  Mākslas raksturojums    10
  Rokoko    10
  A. Vato    10
  F. Bušē    11
  Klasicisms    11
  Ž. L. Davids    11
  Neoklasicisms    12
  Ampīrs    12
  Spānijas māksla    12
  F. H. Goija    12
Фрагмент работы

Antifeodāla buržuāzijas ideoloģija un sabiedriski politiska kustība kapitālisma veidošanās laikmetā. Apgaismība centās novērst pastāvošās sabiedrības trūkumus, grozīt tās tikumus, politiku un sadzīvi, izplatot labā un taisnības idejas un zinātnes atziņas. Ievērojamākie tās pārstāvji darbojās 18. gs. Eiropā: Francijā – Voltērs, Ž.Ž.Ruso, D.Didro; Vācijā – G.V.Leibnics, F.Šillers, J.V.Gēte. Galīgi termins apgaismība ieviesās pēc I. Kanta raksta „Kas ir apgaismība?” publicēšanas 1784. gadā.
R-Eiropas apgaismības darbinieki attīstīja renesanses ideju mantojumu – humānismu, brīvdomību, vēsturisko optimismu, cieņu pret antīko kultūru. Tika pārvērtētas agrākās vērtības, apšaubītas vecās dogmas, tradīcijas un autoritātes. Apgaismība izpaudās filozofijā, vēstures zinātnē, literatūrā, mākslā, estētikā, ētikā un citās nozarēs. Apgaismības laikmetu ievadīja strauja matemātikas un dabaszinātnes attīstība, veidojās jauno laiku filozofiskais materiālisms, kas tika attiecināts galvenokārt uz dabas izpratni. Sabiedrības izpratnē apgaismība balstījās uz idealizētu priekšstatu par apziņas noteicošo lomu sabiedrības dzīvē. Sabiedrības trūkumus izskaidroja ar cilvēka gara tumsību un savas dabiskās būtības neizpratni. Tāpēc apgaismība daudz uzmanības pievērsa audzināšanas problēmām, kritizēja reliģijas morāli, ieviesa jaunus principus pedagoģijā, attīstīja „saprātīgā egoisma” teoriju un atzina veselā saprāta pamatoto morāli. Kritizējot feodālo iekārtu un valdošo kārtu privilēģijas, apgaismības darbinieki cīnījās par politisko brīvību, pilsoņu vienlīdzību un attīstīja dabisko tiesību skolas, sabiedriskā līguma, apgaismota absolūtisma, kā arī „varas dalīšanas” teorijas un pat demokrātiskas republikas ideju. Apgaismotāji vērsās pret baznīcu reliģiskajā dogmām, taču bija galvenokārt deisti (izstrādāja dabas reliģijas, prāta reliģijas idejas), retāk – karojoši ateisti. Viņi popularizēja zinātniskas atziņas, veicināja izglītības un kultūras izplatīšanos.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация