Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:242515
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 22.12.2008.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 7 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

18.gadsimtā visa Latvijas teritorija nonāca Krievu impērijas sastāvā, to izšķīra 1700. – 1721. norisinājušais Ziemeļu karš starp Krieviju un Zviedriju. Lai arī pār Latvijas teritoriju teorētiski valdīja cara zizlis, joprojām liela ietekme saglabājās baltvācu muižniecībai.

Arhitektūra.
18.gadsimtā pazīstamākie arhitektūras sasniegumi saistījās ar pilīm un dievnamiem. Rīgā jau 18.gs. bija izveidojusies pietiekami spēcīga buržuāzija, tāpēc populārāki bija klasicisma estētiskie ideāli. Klasicisms atšķirībā no baroka stila, kas klasisko mantojumu pārstrādāja ļoti radoši, lietoja jau gatavas antīkajā arhitektūrā aizgūtas orderu formas – kolonnas, kolonnu un pilastru portikus, klasiskus antablamentus, kasešu griestus. Klasicisma celtnēm kopumā raksturīga skaidra, loģiska uzbūve, kas apvienojas ar cēlu harmoniju. Latvijā klasicisms visizteiktāk izpaudās arhitektūrā. Rīgā atbalsojās Krievijā valdošās stila tendences. Par agrīnu klasicisma pieteikumu Rīgas arhitektūrā kļuva inženiera Johana Frīdriha fon Etingera projektētais jaunais Rīgas Rātsnams (1750 – 1765). Rātsnams bija simetriska divstāvu celtne, kuras centru uzsvēra kolonnu balstīts balkons un virs jumta pacelts 42 m augsts vairākpakāpju tornis.
Izcilākais Rīgas pilsētas būvmeistars 18.gs. bija Kristofs Hāberlands (1750 – 1803), dzimis Rīgā, bet profesionālo izglītību ieguva Berlīnē un Drēzdenē, ar viņa vārdu saistīts Rīgai 18.gs. 80. – 90.gados raksturīgais pilsoņu jeb birģeru klasicisms, kas izpaudās gan dzīvojamo ēku plānojumā, gan īpatnēji veidotajās fasādēs, ko raksturoja simetrija un bagāts dekors.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация