Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:518883
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 07.10.2008.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
  Absurdā cilvēka tēma Kamī eksistenciālisma filozofijā    4
  Nobeigums    10
  Izmantotā literatūra    11
Фрагмент работы

IEVADS
Savam referātam izvēlējos eksistenciālisma tēmu, jo tieši šis filozofijas virziens visasāk tiecas izzināt un saprast to, kāpēc cilvēkam dzīvot un kā to darīt, kur rast dzīvei jēgu un kā sadzīvot ar apkārtējo pasauli. Eksistenciālisma filozofi uzskata, ka primārais ir cilvēka eksistence un tikai tā var radīt dzīvei jēgu.
Referātā balstīšos uz Albēra Kamī darbiem, jo, manuprāt, viņš ir visspilgtākais absurdās domas pārstāvis. Referāts pamatā veidots, izmantojot divas Kamī grāmatas: „Svešinieks” un „Mīts par Sīsifu”. Tieši Kamī izvēlējos, jo uzskatu, ka viņš visprecīzāk ataino cilvēka tieksmi saprast, kā dzīvot un vai vispār ir vērts to darīt. Šī tēma ir ļoti nozīmīga mūsdienās, jo tik daudzi cilvēki, nonākdami pie atziņas par dzīves absurdumu, nespēj atrast veidu, kā to pārvarēt, un iemeslu, kāpēc dzīvot tālāk, kaut gan būtībā cilvēki vēlas tikai kaut ko savā dzīvē izmainīt, nevis to izbeigt.
Kamī darbi man simpatizē arī Dievu noliedzošās attieksmes dēļ. Uzskatu, ka viņam ir pilnīga taisnība, kad viņš apgalvo, ka „ja Dievs eksistē, viss ir atkarīgs no viņa un mēs neko neiespējam pret viņa gribu. Ja dievs neeksistē, viss ir atkarīgs no mums… Cilvēks tik vien ir izdarījis kā izgudrojis Dievu, lai sevi nenogalinātu ”. Arī „Mītā par Sīsifu” Kamī saka: „Ja pastāv personisks liktenis, nav augstāka likteņa vai vismaz tas ir tāds, par kuru tiek spriests kā par fatālu un nicināmu ”.
Manuprāt ļoti precīzi absurda filozofiju varētu raksturot ar kādu anekdoti, ko savā darbā piemin Kamī: „Ir zināms stāsts par ārprātīgo, kas makšķerējis vannā; ārsts, kam bijis savs viedoklis par garīgu slimību ārstēšanu, pajautājis, vai zivis kožas arī, taču saņēmis striktu atbildi: „Nē jel, muļķis tāds, tā taču ir vanna!” ”. Ar šo anekdoti Kamī parāda, „cik lielā mērā absurda efekts saistās ar loģikas pārmēru” .
Šajā referātā centīšos atbildēt uz Kamī izvirzīto pamatjautājumu par pašnāvību un dzīves jēgu - vai absurdā cilvēka dzīve ir vai nav dzīvošanas vērta. Mēģināšu sniegt savas subjektīvās pārdomas un uzskatus par mūžīgo cilvēces absurda problēmu, balstot savu viedokli Kamī eksistenciālisma filozofijā, kā arī mūsdienu dzīves apstākļos un personīgajā pieredzē.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −4,98 €
Комплект работ Nr. 1132253
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация