Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:872875
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 16.12.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 6 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads   
1.  Administratīvo tiesību jēdziens   
2.  Administratīvo tiesību priekšmets   
3.  Administratīvo tiesību pētīšanas matodes   
4.  Administratīvo tiesību sistēma   
5.  Administratīvo tiesību normu sistematizācija   
5.1.  Administratīvo tiesību normu inkorporācija   
5.2.  Administratīvo tiesību normu kodifikācija   
6.  Administratīvo tiesību normu sistematizācija un to saskaņošana ar Eiropas savienības administratīvajām tiesību normām   
7.  Administratīvo tiesību normu sistematizācijas problēmas Latvijas Republikā   
8.  Sistēmas īpatnības   
Фрагмент работы

1. Administratīvo tiesību jēdziens.

Administratīvās tiesības vēsturiski radās līdz ar valsti. Valsts attīstība sekmēja administratīvo tiesību attīstību un tās kalpoja valsts un sabiedrības savstarpējo attiecību regulēšanai. Valsts noteica administratīvās tiesības, bet arī tiesības noteica valsts virzību. Administratīvās tiesības kā sabiedrisko attiecību regulators visās valstīs ir ieņēmušas un turpina ieņemt vienu no vadošajām vietām citu tiesību nozaru vidū. Un tas ir objektīvi nosacīti, jo nav citas iespējas kā realizēt likumdevēja gribu, kas izteikta likumos. Tikai, izpildot likumos paredzēto, realizējot izpildvaru, ir iespējams sakārtot attiecības, lai nodrošinātu valsts, sabiedrības un individa attīstību tiesiskā valstī.
Valsts varas līdzsvarošanas princips nosaka, ka valsts varu veido: likumdošanas vara, kas veic likumdošanas darbu; tiesu vara, kas veic jurisdiktīvo darbu; izpildvara, kas veic administratīvo darbu.
Izpildvaru pēta administratīvās tiesības.
Pamatojoties uz iepriekš minēto, var teikt, ka administratīvās tiesības ir sabiedrisko attiecību apvienojums, kuras rodas izpildvaras organizācijas un darbības procesā. Administratīvās tiesības var saukt arī par juridisko formu, vadīšanas (pārvaldes) modeli, kas nostiprina juridisko nevienlīdzību starp pārvaldes attiecību subjektiem (“priekšnieks” – “padotais”). Vienkāršoti – pārvaldīšanas, vadīšanas tiesības.
Lai arī valsts vara ierobežo cilvēka tiesības, bet tomēr tā nav patvaļīga vardarbība, jo to ierobežo nepieciešamība ievērot cilvēka tiesības. Valsts ir radīta, lai nodrošinātu cilvēku brīvu politisku, ekonomisku un garīgu esamību.
Svarīgākie faktori, kas nosaka leģitimitāti ir valsts režīma, elites mērķu, principu un darbības līdzekļu atbilstība sabiedrības vērtībām, tradīcijām, kas rod (vai arī nerod) savu atspoguļojumu likumos un to realizācijā. Leģitimitāte ir sabiedriskā konsensua1 veidošanas nosacījums, kad starp valsts varu, no vienas puses, un sabiedrības vairākumu – no otras puses, veidojas saskaņa, relatīva vienprātība, apmierinātība vai kompromiss.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация