Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:141808
 
Оценка:
Опубликованно: 16.01.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  Āfrika- Āfrikas ģeogrāfiskais stāvoklis    3
2.  Iedzīvotāju dzīves vieta, mājas uzbūve, zīmējumi, krāsas un rotājumi, sports un izklaide, apģērbs, medicīna, tautas karā    4
3.  Saimniecība    6
4.  Augi    7
5.  Dzīvnieki    9
6.  Plēsēji, kukaiņi, putni    11
7.  Izmantotā literatūra    13
Фрагмент работы

Āfrika reizē ir gan kontinents, gan kā pasaules daļa. Valda uzskats, ka vārds ``Āfrika`` cēlies no berberu cilts afrigi nosaukuma. Senatnē šī cilts apdzīvoja Āfrikas ziemeļdaļu, un ar to eiropieši iepazinās vispirms.
Āfriku šķērso gan sākummeridiānas, gan ekvators. Gandrīz visas Āfrikas kontinents atrodas karstajā jostā- starp ziemeļu tropu un dienvidu tropu loku. Āfriku apskalo Atlantijas un Indijas okeāns un to jūras. Kontinenta krasti visai ir maz izroboti. Tuvākais kaimiņš ir Āzija, ko agrāk ar Āfriku tagadējā Seucas kanāla vietā savienoja 112 km plats zemesšaurums. 1869. gadā caur to izraka kanālu, kas vairākkārt saīsina ceļu starp Eiropu un Austrumāziju. No Eiropas Āfriku šķir 14 km platais Gibraltāra jūras šaurums.
Āfriku uzskata par pirmo apdzīvoto kontinentu, jo šeit atrasti vairāk nekā 2 milj. Gadu veci cilvēku skeleti. Āfrikā dzīvo pasaulē mazākie cilvēki- pigmeji (auguma garums- ap 1,5 m) un pasaulē garākie cilvēki- nitiloti (auguma garums- ap2 m).
Āfrika ir 2. lielākais kontinents aiz Eirāzijas un lielākā pasaules daļa aiz Āzijas ziemeļu un dienvidu daļas iesniedzas subtropu platumos.
Āfrikas kontinentā atrodas pasaulē lielākā upe Nīla, kā arī Kongo, Nigēra, Zambeze upes. Lielākais ezers Viktorijas ezers, ne tik lieli kā Viktorijas ezers Tandanjikas, Njasas, Čadas ezers, Turkanas un Tanas ezers. Ūdenskritumi Viktorijas un Livingstona ūdenskritums, Augrabiss. Āfrikā atrodas pasaulē lielākais tuksnesis Sahāra. Lielākie līči Gvinejas, Sidras, Gabesas, Adenas, Beiras, Draesalamas, Zanzibāras līcis. Samērā maz salu (~2% kopplatības) lielākā ir Madagaskara nelielas salas Maskarēnu, Komoru, Aldabras, Amirantu, Seišu, Praja, Zaļā raga salas, Kanāriju salas. Lielākie kalni ir Atlasa kalni ar savu virsotni Tubkals-4165 m., taču augstākā virsotne ir Kilimandžāro.
Āfrikas galējie punkti ziemeļos- Abjada rags, dienvidos- Adatas rags, rietumos- Almadi rags, austrumos- Hāfūna rags.

Āfrikas klimats un dabas zonas.
Āfrika ir viskarstākais zemeslodes kontinents. Ekvators to šķērso gandrīz pa vidu. Ārpus karstās joslas, ko norobežo abi tropu loki, atrodas tikai paši kontinenta ziemeļi un dienvidi.
Lai gan Āfrikas platība nav pārāk liela, okeāni visai maz ietekmē tās klimatu, īpaši kontinenta vidienē. Āfrikā tuvu piekrastei atrodas kalnu grēdas un augstas plakankalnes, kas kavē mitrā gaisa iekļūšanu kontinentā.
Ekvatoriālajā joslā valdošie vēji ir pasāti. Taču tie no Indijas okeāna kontinentam atnes visai maz mitruma, jo šiem vējiem ceļu aizšķērso Austrumāfrikas pakalne.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация