Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:994843
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 12.01.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 18 единиц
Ссылки: Не использованы
Рассмотреный период: 2000–2010 гг.
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Latvijas tabakas ražotājs, monopola uzņēmuma “Scandinavian Tobacco” ražošanas attīstības vēsturiskie objekti likumu normatīvā bāze    5
2.  Uzņēmuma “Scandinavian tobacco” ražošanas un finansiālie rādītāji    9
2.1.  Investīciju ietekme uz peļņas apjoma pieauguma    9
2.2.  Uzņēmuma eksportpasūtījums    11
2.3.  Tabakas izstrādājumu stāvoklis Latvijas tirgū    12
3.  Būtiskās izmaiņas likumdošanā un tās sekas    16
3.1.  Grozījumi likumā par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu    16
3.2.  Grozījumu ietekme uz uzņēmējdarbības vidi    17
3.2.  Akcīzes nodokļa tabakas izstrādājumiem likmju izmaiņas    18
4.  Tabakas izstrādājumu tirgus un politikas salīdzinājums ar citām Eiropas valstīm    21
4.1.  Lielbritānijas tabakas industrijas un tirgus apraksts    24
5.  Tabakas izstrādājumu kontrabanda, tās ietekme uz akcīzes nodokļa ieņēmumiem    26
  Secinājumi un priekšlikumi    33
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    35
Фрагмент работы

Tirgus ekonomikā uzņēmēdarbības veicējam vienmēr ir svarīgi zināt, cik preču viņš ir spējīgs pārdot tirgū un kāds ir pieprasījums. Ja kādas preces pieprasījums cenu dēļ netiek apmierināts, cenas tirgū ceļas un uzņēmēji sāk ražot vairāk šādu preču. Palielinoties piedāvājumam, pieprasījums tiek apmierināts un tirgus ar attiecīgo preci ir piesātināts.
Katrai precei ir noteikta tirgus piesātinājuma maksimālā robežlīnija, kad patērētāji vairs nepirks preci, pat ja tās cena pazemināsies. Tāpēc visizdevīgāk ir ražot preces, ar kurām tirgus netiek piesātināts: jo vairāk šīs preces piepilda tirgu, jo lielāks pieprasījums. Vistipiskākais šādas grupas preces ir ieroči un narkotiskās vielas. Jo augstāks to preču patēriņa līmenis, jo lielāka vajadzība pēc šīm precēm. Taču gandrīz nevienā valstī tās nav brīvi nopērkamas. Toties brīvās uzņēmējdarbības sfērā nonāk citas pastāvīgi ļoti pieprasītas preces. Tās sauc par akcīzes precēm. Pie tām tradicionāli pieder tabaka, alkoholiskie dzērieni, naftas produkti, kafija, automašinas u.t.t. Ja valstī pasliktinās sociālā un politiskā situācijā, krītas ekonomikas attīstības tempi vai sākas ekonomiskā krīze, inflācija utt., šo preču pieprasījums pieaug. Stabils, augsts akcīzes preču pieprasījums padara šo biznesu ļoti izdevīgu. Tāpēc valsts izstrādā īpašu politiku, lai regulētu uzņēmēju ienākumus.
Akcīzes nodokli maksā: importētāji- uz robežas, ievedot preci valstī atbilstoši režīmam “ievešana brīvam apgrozījumam”, un ražotāji- sākot realizēt preci pircējiem. Nodoklis tiek aprēķināts latos par preces vienību vai procentos atkarībā no preces cenas.
Akcīzes nodoklis tabakas izstrādājumiem ir jauns nodoklis, kas tika pieņemts tikai 1998.gada 11.novembrī, bet stājās spēkā 1999.gada 1.janvārī. Līdz tam akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem reglamentēja likums “Par akcīzes nodokli”, kurā tika ietvertas normas attiecībā uz visām tajā brīdī akcizētām precēm. Akcīzes nodoklis ir netiešais nodoklis, tāpēc iedzīvotāji to maksā tikai tajos gadījumos, kad iegādājas kādu no akcizēto preču veidiem: kafiju, automašīnu, alu, alkoholu, tabaku u.c. Bet akcīzes nodoklis ir ļoti svarīga budžeta ieņēmumu sastāvdaļa. Šā gada pirmajos divos mēnešos tas sastādīja ~13% no visiem ieņēmumiem. Bet tajā pašā laikā akcīzes nodokļu ieņēmumiem jākompensē negativie faktori, kas rodas patērētājiem lietojot šos akcīzes produktus (valsts apmaksātās antireklāmas, dažādas veselības programas u.t.t.).
Tomēr ieņēmumi varētu būt krietni lielāki, ja nepastāvētu likumu nepilnības un korupcija augstu stāvošu ierēdņu līmenī. Šo situāciju sev par labu izmanto kontrabandisti, ievedot tabakas izstrādājumus, un nemaksājot par tiem nodokļus, nelegālie ražotāji un tirgotāji. Rezultātā valsts cieš lielus zaudējumus.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −6,98 €
Комплект работ Nr. 1188733
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация