Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:596174
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 06.06.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 1 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Ievērojamais zviedru ārsts Aksels Munte dzimis 1857. gada 31. oktobrī Zviedrijas pilsētā Oskarskhamne (Dederkhyultsvik). Viņa tēvs Martins Arnolds Fredriks bija aptiekārs. Muntes ģimene bija tipiska zviedru vidusmēra ģimene. Ģimenē bija trīs bērni: Anna, Arnolds un Aksels. Ģimene centās ieaudzināt bērnos mīlestību pret kultūru. Jau bērnībā viņš ļoti mīlējis dzīvniekus un jūru, mēdzis vienatnē klaiņot pa mežu ieklausīdamies putnu un dzīvnieku balsīs. Aksela māsai – Annai bija ļoti laba balss, viņa ļoti agrā vecumā iemācījās dziedāt un spēlēt klavieres. Viņa vēlējās iestāties karaliskajā teātra skolā, bet pret to kategoriski iebilda viņas māte, kura nevēlējās, ka viņas meita kļūst par aktrisi. Anna sāka nodarboties ar gleznošanu un kļuva par slavenu mākslinieci. Brālis – Arnolds pabeidz jūras skolu un ļoti interesējās par vēsturi.
Aksels Munte neapšaubāmi bija vistalantīgākais no Muntes bērniem. Jaunībā Akselu interesēja medicīna un literatūra, taču visvairāk viņu sajūsmijāja putni un dzīvnieki. Viņa mājā dzīvoja baltās pelītes, jūras cūciņas, kaķi un suņi. 1874. gadā Aksels iestājās Upsalas universitātē medicīnas fakultātē. Viņam bija izcilas sekmes un studentu vidū viņš ieguva lielu popularitāti.
Munte 2 gadus pēc iestāšanās universitātē smagi saslima. Ārsti viņam konstatēja plaušu asiņošanu un teica, ka vienīgais glābiņš izdzīvot ir doties uz Dienvidiem pie jūras.
1876. gadā 19 gadu vecais jauneklis nokļūst Itālijā, Kapri salā, par kuru tā sajūsminās, ka dienu un nakti sapņo par dzīvi šai skaistajā vietā. Maigais dienvidu klimats palīdz. Atveseļojies Munte turpina studijas Monpeljē un Parīzē.
Aksela Munter tēvs nomira, kad viņš studēja vēl tikai Monpejē, bet māte 1880. gada pavasarī. Vecāku nāve Akselam bija ļoti smags trieciens, par spīti biežajām domstarpībām viņu starpā.
Drīz Aksels Munte aizstāvēja diplomdarbu – ‘’pēcdzemdību hemorāģijas ārstēšana un preventīvie pasākumi”. Viņš kļuvas par jaunāko ārstu Francijā (viņam bija tikai 23 gadi).
Tā paša gada vasarā Aksels iepazīstas ar deviņpadsmit gadus vecu meiteni - Ul'imoy Khornberg – kāda Zviedrijas farmācista meita, kas bija ieradusies studēt Parīzē. Drīz viņi nolemj apprecēties, salaulāšanās notika vēlā rudenī Stoholmā Sv. Klāras baznīcā. Jaunlaulātie dodas uz Kapri, kur viņi nodzīvo veselu gadu. Salā sākas tīfa epidēmija un Aksels pašaizliedzīgi ārstē pacientus, Itālijas valdība piešķīra viņam pirmo ordeni par brīvprātīgu palīdzēšanu.
1881. gada martā salā notiek zemestrīce, kurā jaunais ārsts arī sniedz palīdzību cietušajiem.
1881. gada beigās Aksels Munte atgriežas Parīzē , kur atver savu ārsta praksi Viljēra avēnijā. Tajā laikā viņam izveidojas cieša draudzība ar Zviedru izcelsmes māksliniekiem. Somu skulptors, kas tajā laikā arī dzīvoja Parīzē savos memuāros min Akselu Munti (skat. pielikumā).
Esot Parīzē Aksels Munte sāk īpaši pievērsties neiropatoloģijai. Liela ietekme uz to ir profesoram Šarko.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация