Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:757353
 
Оценка:
Опубликованно: 02.05.2024.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Ala ir dabas vieta Zemes garozā. Dažas alas ir šauri, dabiski veidojušies tuneļi, kas atrodas netālu no Zemes virsmas. Citas- lielākas alas ir daudzus kilometrus garas, tās veido dziļus dobumus Zemes virsējā iežu slānī.
Kā alas veidojas-lielākā daļa alu pasaulē atrodas ar kaļķakmeni bagātos apvidos. Kaļķakmens ir mīksts iezis, kuru šķīdina viegli skābs ūdens. Tāds ir lietusūdens, kas satur oglekļa dioksīdu, kuru saņem no gaisa, pēc tam tas iesūcas augsnē. Daudzu tūkstošu gadu laikā lietusūdens pamazām izgrauž kaļķakmens slānī plaisas. Plaisas kļūst aizvien platākas, veidojot dobumus un pēc tam – platas ejas. Tādējādi cauri šim iežu slānim plūst aizvien vairāk ūdens, veidojas apakšzemes upes, kuras izgrauž vēl lielākas alas.
Dažādie alu veidi
Kaļķakmens ir viens no visizplatītākajiem iežu veidiem uz zemeslodes.Lielākā daļa no brīnumainajām alām ir veidojušās kaļķakmenī, un tās atrodas dažādās pasaules daļās. Taču ir sastopamas arī cita veida alas.Jūras piekrastē alkas veidojas, jūras ūdenim atsitoties pret cieto klinti, paplašinot plaisas un visbeidzot radot dobumus. Alas mēdz veidoties arī ledū un izkusušajos iežos, kas izsviesti vulkāna izvirduma laikā.…

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация