Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:625223
 
Оценка:
Опубликованно: 02.07.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
I.  Aleksandra Čaka biogrāfija    4
II.  Autora uzskati dzejā    4
III.  Čaka pilsēta    5
IV.  Aleksandra Čaka spēks un panākumi    7
V.  Čaks citu vērtējumā    8
VI.  Tēzes    9
  Izmantotā literatūra    10
Фрагмент работы

V. Tēzes
• Nonākot kara hospitāļos, Čakam ir visciešākā saskare ar karavīriem. Gūto iespaidu ietekmē intensīvi sāk pievērsties dzejas rakstīšanai.
• Čaks kļūst par izcilāko latviešu urbānistu, brīvās dzejas meistaru. Viņa izvirzītie dzejas objekti- Rīga un cilvēki, ko viņa dzeja iemūžinājusi drudžainos ritmos, konkrētībā, asos kontrastos. Čaks ir apveltīts ar neparasti spilgtu tēlainību, kas ir bijusi neatkārtojama un vienreizēja.
• Aleksandra Čaka dzejā dominē iztēle, sapņi, pat vīzijas, gluži nereālas fantāzijas saskaras ar reālo dzīvi pilsētā. Dzīvā un nedzīvā pasaule ir ciešā vienotībā, un cilvēks ir tikai daļa no visas makropasaules.
• Raksturīgi arī tas ,ka A. Čaka daiļradē nav stingru robežu starp dzeju prozu. šo robežu izzušana vispār raksturīga 20. gs. modernisma literatūrai. Jo nesakārtotāka un pat haotiskāka ir vārda iemiesotā pasaule, jo vairāk tā cenšas pēc precīzas materiāla organizētības, spožuma, krāsu bagātības, oriģinalitātes, poētiskās tēlainības, ekspresivitātes
• Katram vārdam, pat žestam bieži tiek piešķirta dziļāka, slēptāka jēga. Autora mērķis bijis kopīgā perspektīvā sasaistīt dažādus, pat ļoti pretrunīgus cilvēka esamības slāņus, dažādās dzīves sfēras: racionālo un iracionālo, traģisko un komisko
• Par pilsētas izteiksmes līdzekļu avotu kļūst pati pilsēta, kuras mākslīgi veidotas vides- ielu bulvāru namu skatlogu, tramvaju, un ormaņu, nomaļu burvību rakstnieks sevī ierāvis jau kopš bērnības.
• Balāžu, lirisku dzejoļu kompozicionālā apvienojumā tēloti latviešu strēlnieki Rīgas aizstāvēšanās laikā un Krievijas pilsoņu kara laikā. Strēlnieku koptēlā A. Čaks izteicis latviešu tautas augstākās tikumiskās un garīgās vērtības.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация