Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:228625
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 08.03.2011.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 9 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Dzīves gājums    4
2.  Zinātniskā darbība    5
2.1.  Fonētika un leksikoloģija    5
2.2.  Leksikogrāfija un frazeoloģija    6
2.3.  Publikācijas un mācību grāmatas    7
3.  Personība sabiedrības atmiņā    9
  Nobeigums    10
  Izmantotā literatūra    11
Фрагмент работы

Alīses Lauas (1914. 2. II - 1994. 29. IV) vārds ir labi pazīstams latviešu filologu vidū, arī latviešu valodas skolotāji māca valodas zinības balstoties uz A. Lauas sarakstītajām mācību grāmatām. Alīses Lauas galvenās darbības sfēras latviešu valodniecībā ir bijušas- mūsdienu latviešu literārās valodas fonētika, leksikoloģija un frazeoloģija. A. Laua ilgus gadus bijusi pedagoģe un sarakstījusi vairākas augstskolu mācību grāmatas, arī vidusskolu gramatikas grāmatas, rakstus par pareizrunas, pareizrakstības jautājumiem, izveidojusi arī latviešu valodas frazeoloģijas skaidrojošo vārdnīcu.
A. Laua Latvijas Valsts Universitātē docējusi leksikoloģijas, fonētikas un vispārīgās valodniecības kursus, kā arī vadījusi studentu pedagoģisko praksi. Divpadsmit gadus vadījusi Latvijas Valsts Universitātes Latviešu valodas katedru. Bijusi skolotāja visu savu darba mūžu.
Par darbiem „Latviešu literārās valodas fonētika” un „Latviešu leksikoloģija” 1970. gadā A. Laua pirmā saņēmusi Jāņa Endzelīna prēmiju. Savukārt 1994. gadā, kas ir Alīses Lauas 80 gadu jubileja, Latvijas Universitāte valodniecei piešķir Goda doktora nosaukumu.
Darbā apskatīta Alīses Lauas biogrāfija jeb dzīves gājums, zinātniskā darbība un A. Laua sabiedrības atmiņās kā personība. Nodaļā par zinātnisko darbību aprakstītas valodniecības nozares, kurās darbojusies valodniece, arī apskatīti nozīmīgākie darbi un publikācijas, pielikumā pievienots A. Lauas bibliogrāfijas saraksts. Nodaļā par Alīsi Lauu kā personību attēloti valodnieces kolēģu, studentu viedokļi un atmiņas par A. Lauas raksturu, pedagoģisko un zinātnisko darbību un attiecībām ar apkārtējiem.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация