Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:811425
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 08.05.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 6 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Savu referāta tēmu izvēlējos alkoholisms un alkoholisma psihoze, un tikai tāpēc, ka tā ir ļoti nopietna problēma Latvijā, kā arī visā pasaulē. Citi uzskata, ka alkoholisms ir tikai un vienīgi rakstura trūkums un izlaidība. Bet tā tomēr ir slimība. Mūsdienās, redzot plašo alkoholisko dzērienu piedāvājumu un pielietojumu, tiek aizmirsta to patiesā ietekme uz organismu. Pastāv uzskats, ka alkohols palīdz atbrīvoties no ikdienas problēmām, ļauj justies pacilātiem un jautriem, vairo drosmi un pašapziņu. Taču tās ir maldīgas izjūtas. Alkohols ir spēcīga narkotika, kas rada atkarību, īpaši, ja tas tiek lietots daudz un bieži. Alkohola ķīmiskais nosaukums ir etanols, un pēc uzbūves tas pieder pie vienvērtīgiem spirtiem (C2H5OH). Etanols ir narkotiskā viela, kas toksiski darbojas uz centrālo nervu sistēmu. Alkohola lietošana cilvēka organismā izraisa divējādas sekas. Tūlītējas sekas, kas rodas iedzerot pirmo alkohola devu, kā pirmā reakcija ir nedabīgi pacilāts gara stāvoklis, atraisītība, vaļsirdība un dažādi citi uzvedības traucējumi. Savukārt ilgstoša alkohola lietošana izraisa neatgriezeniskas sekas: cilvēka pilnīgu atkarību no alkohola ar personības degradāciju, daudzu orgānu un to sistēmu bojājumus:
1. aknas- alkohola mērķorgāns. Aknas ir ļoti jutīgas pret alkohola toksisko iedarbību. Ilgstošas alkohola lietošanas rezultātā rodas smagas pārmaiņas aknās: aknu taukainā hepatoze, iekaisums un ciroze. Aknu taukaino hepatozi raksturo tauku uzkrāšanās aknās. Alkohola hepatīts ir nopietnāks un noris ar aknu šūnu iekaisumu un bojāeju. Šis stāvoklis, nelietojot alkoholu un ārstējoties, ir atgriezenisks, bet var arī beigties ar nāvi, ja ir pietiekoši nopietns un netiek ārstēts. Visnopietnākā un dzīvību apdraudošākā no alkohola aknu bojājumiem ir ciroze – hronisks aknu iekaisums ar aknu šūnu bojāeju un rētaudu veidošanos. Lietojot alkoholiskos dzērienus daudz un regulāri attīstās ciroze.
2. gremošanas orgānu sistēma- Tā kā alkohols iekļūst cilvēka organisma asinsritē tieši caur gremošanas orgāniem – mutes, galvenokārt kuņģa un zarnu gļotādām, uz kuņģi un zarnām alkohola toksiskā iedarbība ir novērojama visātrāk un visizteiktāk. Ja bieži tiek lietoti stipri alkoholiskie dzērieni, asinsvadi mutes dobumā, barības vadā paliek paplašināti, to gļotāda tiek stipri kairināta. Tādējādi reibinošo dzērienu lietotājiem nereti novēro mutes dobuma, rīklēs un barības vada gļotādas iekaisums.Savukārt turpinot lietot alkoholiskos dzērienus un kairinot kuņģa gļotādu, tas var izraisīt akūtu, kā arī vēlāka hronisku gastrītu. Ar alkoholu bieža zarnu gļotādas kairināšana, izraisa dažādus zarnu gļotādas bojājumus un iekaisumu: tievas zarnas iekaisumu, kā arī tievas zarnas vēzi. Bieža alkohola lietošana var izraisīt arī aizkuņģa dziedzera iekaisumu- pankreatītu. Pankreatīts rodas, saistībā ar alkohola izraisītajiem asinsrites traucējumiem aizkuņģa dziedzerī.
3. nieres- alkoholatkarīgie cilvēki bieži slimo ar urīnceļu infekcijām un nieru bļodiņu iekaisumu, nieru mazspēju. Alus dzērājiem bieži vien ir slimas ne tik vien nieres, bet arī urīnpūslis un urīnceļi.
4. asinsrites sistēma- Tūlīt pēc reibinošo dzērienu lietošanas paplašinās perifērie asinsvadi. Tādēļ iedzērušam cilvēkam seja kļūst sārta. Ja regulāri lieto alkoholu, ādas sīkie asinsvadi paplašinās. Alkohola ietekmē līdz ar ādas asinsvadu paplašināšanos paātrinās sirds darbība un skābekļa patēriņš sirds muskulī. Pat vienreizēja alkohola deva izraisa sirds darbības traucējumus. Alkohols ietekmē asinsvadus un sirdi toksiski: izraisa hroniskus vielmaiņas traucējumus, ko apzīmē kā alkohola miokardiopātiju. Ja alkohols ir lietots ilgstoši, tad sirds muskulī alkohola ietekmē radušās izmaiņas ir jau neatgriezeniskas. Tādēļ sāpes sirdī, elpas trūkums strādājot, paātrināta sirdsdarbība, sirds ritma traucējumi tomēr pastāv un tikai nedaudz var mazināties, ja pārstāj lietot alkoholu.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация