Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:694388
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 18.02.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 6 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Ansis Lerhis Puškaitis (1859-1903) ir izcilākais latviešu tautas pasaku krājējs. Pasaku folkloristikā viņa darbība pielīdzināma tam darbam, kuru veicis Krišjānis Barons, strādādams ar tautas dziesmām. A. Lerhis-Puškaitis arī pats rakstījis folkloristikas rakstura stāstus, pasakas un tēlojumus bērniem. Bijis arī viens no labākajiem sava laika skolotājiem Kurzemē.

Biogrāfija. Ansis Lerhis, kas vēlāk pieņēma rakstnieka uzvārdu Puškaitis, dzimis 1859. gada 2. septembrī Talsu pagasta Cīruļu mājās, kur viņa tēvs bija saimnieks. Savā dzimtajā pusē jau bērnībā iepazinies ar daudziem tautas nostāstiem par raganām, burvjiem un burvēm, kā arī stipriniekiem, kas vēlāk deva vielu viņa stāstiem par Ojāru un Vodžu. Ar teicamām sekmēm mācījās vairākās mācību iestādēs, īpaši Talsu apriņķa skolā. Būdams Talsu muižā pansijā, viņš uzņem iespaidus, kas dod vielu stāstam ,,Kā jūgsi – tā brauksi”. Kādu pusgadu izglītības nolūkos pavadījis Tērbatā un divus gadus gatavojies pie T. Veidemaņa Džūkstē. 1879. gadā A. Lerhis-Puškaitis Irlavas skolotāju seminārā kā eksternis ieguva skolotāja tiesības. (Eksternis – persona, kas kārto tikai eksāmenu, bet attiecīgajā skolā tieši nemācās.) Ar to nebeidzās Lerha-Puškaiša skološanās, jo arī turpmākajā mūžā viņš nemitīgi paplašināja savu redzesloku, īpaši latviešu valodā, vēsturē un folklorā. No 1879. līdz 1880. gadam strādājis Anneniekos (Tukuma apr.), kopš 1881. gada bijis par skolotāju Džūkstes-Pienavas pagasta skolā, bet no 1883. gada līdz mūža beigām Džūkstes Lancenieku skolā. …

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −3,48 €
Комплект работ Nr. 1159458
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация