Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:893854
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 11.03.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Demokrātijas pirmsākumi meklējami Atēnu pilsētvalstī 5. gs. Otrajā pusē p.m.ē. Perikla laika Atēnas ir kalpojušas par iedvesmas avotu domātāju un valstsvīru paaudzēm. Taču daudzas no Atēnu demokrātijas pazīmēm mūsdienu cilvēkam varētu likties savādas.
6. un 5. gs. p.m.ē. noteicošā vara Atēnās piederēja tautas sapulcei. Tās sastāvā ietilpa visi vīriešu dzimuma pilsoņi, kas bija sasnieguši 20 gadus, - apmēram pieci līdz seši tūkstoši personu. Sievietēm, vergiem un ārzemniekiem balsstiesību nebija. Tautas sapulce varēja pieņemt lēmumu gandrīz jebkurā jautājumā bez jebkādiem ierobežojumiem, ja par to nobalsoja vairākums balsstiesīgo. Tiesas prāvas noturēja pilsoņu žūrijas 9501 cilvēks), un tās lēma par apsūdzētā vainu balsojot.
Tautas sapulces vadītāji netika ievēlēti, bet gan noteikti lozējot. Atēnieši uzskatīja, ka sabiedrisks amats ir pa spēkam jebkuram pilsonim. Tomēr šādu amatu nebija daudz. Piemēram, uz vienu gadu ievēlēja karaspēka pavēlniekus. Tādi amati kā prezidents, premjerministrs vai ministri, kā arī ierēdņi nepastāvēja. Atbildība par lēmumu pieņemšanu pilnībā gūlās uz pilsoņu sapulces dalībnieku pleciem. Šādu sabiedrisko pienākumu nastu vairums mūsdienu cilvēku uzskatītu par smagu.
Tā kā nepastāvēja nekādi konstitucionāli ierobežojumi, Atēnas pastāvīgi apdraudēja grupējumu cīņas un daiļrunīgu oratoru viltības. Bieži vien, balstoties uz vairākuma gribu, tika pieņemti arī nepārdomāti lēmumi. Demokrātiski, vairākumam balsojot par, ar nāvi tika sodīts filozofs Sokrats. Par to atēniešus un demokrātiju krasi nosodīja daudzi laikabiedri.
Tomēr, neraugoties uz visiem trūkumiem, Atēnu demokrātija pastāvēja aptuveni divsimt gadus un pārdzīvoja daudzus karus un vairākas smagas sakāves.
Atēnu demokrāti piekopa apzinātu pilsoņu informēšanas politiku: neviena antīkā pilsētvalsts nav iekalusi akmenī tik daudz lēmumu un dokumentu), bet Atēnu demokrātijas kopskats, ja vispār iegūstams, ir ļoti trausls. Tā novērtēšanai, vai pat tikai saprašanai, jāņem vērā ārkārtīgi daudzi aspekti, tai skaitā tādi, par ko mēs neiedomājamies, analizējot šolaiku politiskās peripetijas.…

Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −1,48 €
Комплект работ Nr. 1132733
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация