Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:338638
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 01.11.2011.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Kopsavilkums
Manuprāt, sabiedrībā, kura ir lasījusi Frīdriha Vilhelma Nīčes darbus, valda divi viedokļi par Nīči kā filozofu – viņa domu lidojums patīk vai gluži pretēji – nepatīk. Vidusceļa nav. Vēl vairāk – es gribētu teikt, ka Nīčes filozofija un pateikts var nepatikt un likties nepieņemams, bet kuru mēs nevaram apstrīdēt. Ikviens mēģinājums aptrīdēt Nīčes filozofiju būtu pašapmāns. Kā saka pats F.V.Nīče: „Es esmu margas straumes malā: lai satver mani, kas to spēj! Bet jūsu kruķis es neesmu.”
Arī viņa slavenākā darba „Tā runāja Zaratustra” titullapā norādīts, ka šī grāmata domāta visiem un nevienam. Manuprāt, Nīče šādu veltījumu licis apzināti, jo lasīt viņa darbus var visi, bet ne visi spēj atminēt Nīčes filozofiskās mīklas. Grāmata „Tā runāja Zaratustra” domāta tikai tiem Nīčes darbu lasītājiem, kas spēj paši spriest un atsijāt autora izteiktās domas un atziņas. Ja visi Nīčes filozofiju neizprot, tad iespējams viņiem nemaz nav lemts to izprast.
Ne bez pamata Nīčes „Tā runāja Zaratustra” nosaukta par modernās pasaules Bībeli – grāmatu, kas vēsta par cilvēka dzīvi zem tukšām debesīm bez Dieva. Šajā darbā Nīče apliecina ticību pārcilvēkam, gara, prāta un miesas brīvības sludināšanai, cilvēka tiesības uz izredzētību un visatļautību.
Nīče izmanto citu kritēriju – nevis labā un ļaunā pretnostatījumu, bet radošā dzīves spēka pilnību. Nīče ir izveidojis pats savu ideālu, kas atbilst šim kritērijam – tas ir pārcilvēks. Pārcilvēks nav radāms ar prāta palīdzību. Kā galveno no mācībām, ko Nīče dod „Tā runāja Zaratustra” ir tas, ka vispirms cilvēkam ir jācīnās pašam ar sevi, tad – ar zvēru, kas viņā mājo un tikai tad var sākties gara pārvērtības.
Nīče iestājas pret altruistisku jūtu izpausmi – tuvākmīlestību un līdzcietību, ko sludina kristīgā morāle.
Nobeigumā es gribētu citēt, manuprāt, vienu no svarīgākajiem Nīčes citātiem viņa darbā „Antikrists” par cilvēku, viņa individualitāti un meklējumu garu. Šis citāts sasaucas arī ar „Tā runāja Zaratustra” izteiktajām domām. Nīče saka: „Esi cilvēks – un seko nevis man, bet sev! Tikai sev! Topi, kas tu esi!” Ar šo citātu vēlos parādīt, ka Nīčes filozofija ir lielisks piemērs tam, ka meklēt ceļu pie neizdibinātā, parādot pasaule, kāda personība esi tu pats.

Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −4,48 €
Комплект работ Nr. 1246380
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация