Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:196122
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 22.03.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 9 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  IEVADS    3
1.  APDROŠINĀŠANAS VĒSTURE    5
1.1.  VĒSTURISKS PĀRSKATS PAR APDROŠINĀŠANU LATVIJĀ    6
1.2.  VĒSTURISKS PĀRSKATS PAR APDROŠINĀŠANU LIETUVĀ    7
1.3.  VĒSTURISKS APSKATS PAR APDROŠINĀŠANU IGAUNIJĀ    8
2.  APDROŠINĀŠANAS TIRGUS    10
2.1.  APDROŠINĀŠANAS SABIEDRĪBU TIRGUS    10
2.2.  APDROŠINĀŠANAS UZRAUDZĪBAS INSPEKCIJA    13
2.3.  APDROŠINĀŠANAS STARPNIEKI    14
3.  APDROŠINĀŠANAS RISKU RAKSTUROJUMS    17
3.1.  UGUNSGRĒKS UN ĪPAŠA RISKA CĒLOŅI    18
3.2.  ZĀDZĪBAS GADĪJUMI    19
4.  APDROŠINĀŠANAS PAMATPRINCIPI.    21
4.1.  ZAUDĒJUMU ATLĪDZĪBA    21
4.2.  APDROŠINĀMĀ INTERESES    21
4.3.  REGRESA PRASĪBA    22
4.4.  TIEŠAIS CĒLONIS    23
4.5.  SUBROGĀCIJA    23
4.6.  KONTRIBŪCIJA    24
  SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI    26
  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS UN AVOTU SARAKSTS    29
Фрагмент работы

Apdrošināšana mūsdienās gandrīz nevienam vairs nav nekas svešs un nepazīstams. Katrs no mums kaut reizi, taču pat neapzināti ir saskāries ar to. Apdrošināšanas interese mums sākas ar vajadzību saglabāt to, kas mums pieder, gan materiālo, gan garīgo vērtību. Lai saglabātu šis vērtības, ir jāveic noteikti pasākumi, lai novērstu to bojāeju vai daļēju sabojāšanu, un tas viss saistās ar apdrošināšanu.
Apdrošināšanas mērķis ir segt tos zaudējumus, kas radušies noteikta riska iestāšanās gadījumā. Lielākajai daļai apdrošināšanas ņēmēju šis fakts rada relatīvu mieru un drošības sajūtu. Tas rada apziņu, ka iestājoties konkrētam riska gadījumam, tu esi pasargāts vismaz daļēji no finansiāla zaudējuma, ko ir radījis šis riska iestāšanās gadījums. Apdrošināšana ir svarīga ne tikai privātpersonām, kas vēlas apdrošināt savu māju vai veselību, bet arī uzņēmējiem, kuri iegulda naudu riskantos pasākumos, ražošanā vai tirdzniecībā.
Mūsdienās apdrošināšanas sabiedrības piedāvā plašu apdrošināmo risku veidus. Tie ir riski, kuriem ir svarīga nozīme mūsu sociālajā, ekonomiskajā un politiskajā dzīvē. Lai apdrošināšanas sabiedrības varētu veiksmīgi darboties ir izveidota inspekcija, kas tās uzrauga un seko to finansiālajai darbībai.
Autors ir izvēlējies tēmu “Apdrošināšanas būtība un nepieciešamība”, jo tā ir cieši saistīta ar autora interesēm par apdrošināšanas sabiedrībām Latvijā un Baltijā, to attīstību un pamatprincipu izzināšanu.
Par galvenajiem šī darba mērķiem autors uzskata raksturot apdrošināšanas vēsturi Latvijā un pārējās Baltijas valstīs, izpētīt apdrošināšanas tirgu Latvijā, aplūkot riska veidus un kritiski novērtēt apdrošināšanas pamatprincipus.
Lai sasniegtu darbā izvirzītos mērķus, referātā ir jāatrisina divi galvenie uzdevumi:
1)pamatojoties uz literatūru, izpētīt apdrošināšanas attīstību Latvijā;
2)analizēt apdrošināšanas tirgu un risku veidus, kā arī pamatprincipus Latvijā.
Lai atrisinātu darbā izvirzītos galvenos uzdevumus, ir attiecīgi veidota darba struktūra. Nodaļā “Apdrošināšanas vēsture” tiek aplūkoti apdrošināšanas pirmsākumi Latvijā un pārējās Baltijas valstīs, apdrošināšanas risku veidi un to attīstība. Nodaļā “Apdrošināšanas tirgus” autors aplūko apdrošināšanas sabiedrību dalību Latvijas tirgū pēdējos gados, detalizēti apskata Apdrošināšanas Uzraudzības inspekcijas darbību un uzdevumus, kā arī apskata apdrošināšanas starpnieku darbību Latvijā un to ietekmi uz apdrošināšanas tirgu. Autors nodaļā “Apdrošināšanas risku raksturojums” apraksta divus riska veidus Latvijā, novērtē to darbību un attīstību. Nodaļā “Apdrošināšanas pamatprincipi” autors aplūko apdrošināšanas sabiedrību darbības pamatprincipus un dažādu riska ietekmi uz apdrošināšanas objektu.
Autora darbā ir izmantota vairākas pētījuma metodes: lielākais uzsvars likts uz monogrāfiskajiem datiem, bet tiek arī izmantoti nepublicētie materiāli, Latvijas Republikas likumi un periodiskā literatūra, kā arī izmantota tabulu un shēmu pētīšanas metode.
Darbā lietotās atsauces tiek liktas kvadrātiekavās “[ ]”, kur pirmais cipars norāda literatūras avota numuru literatūras sarakstā, bet otrais cipars norāda attiecīgo lapaspusi literatūrā.
Kursa darbā tiek lietoti vairāki saīsinājumi:
Milj. Ls – miljonos latu;
Skat. att. – skatīt attēlu;
IKP – iekšzemes kopprodukts;
ES – Eiropas Savienība.
Apdrošināšanas vēsture, lai cik tas dīvaini neliktos, jau ir aizsākta tālā senatnē. Paši pirmsākumi ir meklējami jau tajos laikos, kad senie iedzīvotāji veidoja klētis kā noliktavas, kurās glabāja pārtikas produktus neparedzētiem gadījumiem. Šis fakts jau vien liecina ka mūsu senču senči ir pratuši par sevi parūpēties un nodrošināt laikus savas kopienas, paredzot ka var notikt nelabvēlīgi apstākļi. Protams, ka rūpes par šādiem negadījumiem varēja uzņemties katrs pats uz “saviem pleciem”, taču viņi labi saprata, ka veidojot kopīgu rezerves uzkrāšanu, tas būs daudz izdevīgāk visiem. Iedzīvotāji kopīgi parūpējās par krātuves piepildīšanu ievācot mērena apjoma nodevas no katra, kas tās spēja samaksāt. Tādā veidā kad pienāca neražas gadi, iedzīvotāji bija paglābti no bada un bojāejas.
Šis ir viens no spilgtākajiem piemēriem kur ir meklējami apdrošināšanas pirmsākumi. Taču bez šī piemēra ir arī daudzi citi, kā piemēram lielajiem kuģu īpašniekiem, kas daudz pārvadāja kravas pa plašajiem jūras ceļiem, pastāvēja risks, ka kāds no kuģiem varētu neatgriezties. Par kuģa bojāejas cēloni varēja būt gan vētras, gan nepareiza kursa izvēle, gan nepareizs kuģa kravas smagums u.c. lai varētu šos ieguldītos līdzekļus atgūt, kuģu īpašnieki nolēma kopīgi uzņemties risku, lai daži no līdzekļu ieguldītājiem nezaudētu ieguldīto kapitālu. Viena no izejām, kā nodrošināties no šādām situācijām, bija apdrošināšana.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −6,98 €
Комплект работ Nr. 1211669
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация