Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:657787
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 04.01.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  Ievads    3
2.  Pamatteksts    6
  Ezerpils celtniecības vietas izvēle    6
  Pamata režģoga izveide    10
  Ēkas izveide    13
  Ezerpils kopskats    16
  Zinātnieku viedokļi    19
  Izmantotie materiāli un darbarīki    21
3.  Noslēgums    24
4.  Izmantotās literatūras saraksts    27
Фрагмент работы

Āraišu ezerpils būvniecību izvēlējos kā kursadarba tēmu, jo tā likās viens no vislabāk saglabājušākajiem arheoloģiskajiem pieminekļiem, kuru var pētīt par laikaposmu pirms krustnešu ienākšanas Latvijas teritorijā. Tā ir viena no retajām vietām, kur balstoties un arheoloģiskajiem atradumiem ir iespējams noteikt mūsu senču attīstības pakāpi tieši arhitektūrā, pretstatus Rietumeiropai. Vairāk informācijas par Latvijas vēsturisko kultūrmantojumu ir sākot ar 12. gadsimta beigām, jeb precīzāk ar krustnešu ienākšanu Latvijas teritorijā, bet par iepriekšējiem kultūras sasniegumiem, un it īpaši par sasniegumiem jebkurā saimnieciskajā procesā ir ļoti nabadzīga. Āraišu ezerpils spēj mums dot kaut mazliet priekštatu par Latvijas teritoriju apdzīvojošo tautu attīstības pakāpi pirms rietumeiropas iedzīvotāju ienākšanas. Šajā kursadarbā es vēlējos sīkāk izpētīt Āraišu ezerpili tieši no arhitektūras viedokļa, jo tieši pēc arhitektūras pieminekļiem mēs varam spriest par tautas zināšanām un iespējām.
Par kursadarba galveno mērķi izvēlējos pētīt vai senajiem latgaļiem piemita arhitektūras zināšanas, respektīvi, vai ezerpils ir arhitektruriska būve, vai tikai apmetne bez arhitektūriskām pazīmem. Arhitektūriskas būves ir tās, kuru būvniecibā tiek izmantoti aprēķini, mērīti izmēri, zīmēti plāni u.t.t. Daudzi zinātnieki ir izvirzijuši hipotēzi, ka arhitektūra pastāv tikai tajā brīdī, kad būvprojektos sāk izmantot akmeni, bet es šo viedokli nepieņēmu, tāpēc šajā kursadarbā tam nepievērsīšu uzmanību. Vēlos pētīt, vai celtniecības procesos ir manāmas kaut kādas sakritības, vai ir redzamas aprēķinu pēdas. Paļaujoties uz zināmajiem faktiem, mēģināšu rekonstruēt tā laika celtniecību un izprast, kādā veidā tika izplānots, un vai kāds vadīja celtniecības darbus uz ezera, vai arī ezerpils tika būvēta vairāk balstoties uz tautas būvniecību un ceļot mācoties no savām kļūdām. Šajā kursa darbā centīšos pētīt hipotēzes par ezerpils izmantošanu un centīšos noskaidrot, vai tā ir bijusi latgaļu apdzīvots “ciems” vai, kā apgalvo atsevišķi vēsturnieki –noliktava, cietums, aizsargnocietinājumi kara laikā u.t.t.…

Коментарий автора
Коментарий редакции
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация