Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:907701
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 08.01.2020.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 15 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Arheoloģisko pieminekļu aizsardzības sistēma Latvijas PSR    4
2.  LPSR arheoloģisko pieminekļu aizsardzības tendences    7
3.  Arheoloģisko pieminekļu aizsardzība Daugavas spēkstaciju kaskādes projektēšanas un celtniecības zonā    10
3.1.  Pļaviņu HES zona    11
3.2.  Rīgas HES zona    12
3.3.  Daugavpils HES zona    13
  Secinājumi    14
  Avotu un literatūras saraksts    16
Фрагмент работы

Secinājumi
Latvijas PSR pieminekļu aizsardzības sistēma bija pilnībā integrēta vissavienības sistēmā. Arheoloģisko pieminekļu aizsardzību pārsvarā vadīja LPSR ZA Vēstures institūts, daļēji arī Vēstures muzejs. 1959. gadā tika apstiprināts Latvijas aizsargājamo kultūras un vēstures pieminekļu saraksts, kurā bija iekļauti 1510 arheoloģiskie objekti. 1967. gadā un 1983. gadā pieminekļi tika pārreģistrēti un sarakstos tika veiktas nepieciešamas izmaiņas. Gadījumā, kad arheoloģisko izpēti senvietā diktēja kādas iestādes vai organizācijas tautsaimnieciskās vajadzības, tad šī iestāde pati finansēja izpēti. Tas attiecas gan uz, piemēram, kāda kolhoza pārbūvi, grants iegūšanu vai arī vissavienības nozīmes objekta – HES – celtniecību. Šādu celtniecības darbu gaitā daudziem arheoloģiskiem pieminekļiem draudēja daļējā vai pat pilnīga iznīcināšana.
Galvenās padomju laika tendences Latvijas arheoloģijā ir arheoloģiskā apzināšana, jau atklāto pieminekļu apsekošana un aizsardzības/glābšanas rakstura izrakumi. Glābšanas izrakumi ir saistīti gan ar dažāda rakstura saimniecisko darbību, gan ar dabas procesiem, kas iznīcina senvietas. Papildus jāatzīmē, ka šajā laikaposmā pieminekļu aizsardzības jautājumos tiek izglītota un aktīvi iesaistīta sabiedrība.
Gan no pieminekļu aizsardzības viedokļa, gan no arheoloģijas zinātnes attīstības viedokļa vērienīgākās pārmaiņas bija saistītas ar Daugavas HES kaskādes būvniecību. Daugavas spēkstaciju zonās notika plaša mēroga apzināšana un glābšanas izrakumi, kuros tika iesaistīti visi Latvijas PSR arheologu spēki. Tika piesaistīti interesenti, tajā skaitā studenti un skolēni. Kaut arī lielākā daļa šo jaunatklāto un izpētīto pieminekļi tika pazudināti, tomēr informācija par tiem, pateicoties arheologu darbam, ir saglabāta un ir pieejama turpmākai izpētei. Kopā aizsardzības izrakumi notika 90 objektos, un zinātnieki tajos ieguva ap 70 000 senlietu, ap 250 000 keramikas vienību, kā arī tūkstošiem dažādu citu materiālu analīzēm un turpmākai pētniecībai.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация